В Україні судитимуть російського військового та двох самооборонівців, причетних до викрадення у Криму Решата Аметова

Крим
Решат Аметов Фото: ctrcenter.org

Прокуратура АРК та міста Севастополя скерувала до суду обвинувальний акт стосовно двох учасників незаконного збройного формування «Самооборона Криму» та колишнього військового російських збройних сил, які причетні до викрадення кримськотатарського активіста, Героя України (посмертно) – Решата Аметова. За інформацією Центру журналістських розслідувань, це Олександр Руденко, Олександр Баглюк Олександр і Євген Скрипнік.

«Наприкінці 2019 року прокуратура та поліція автономії встановили й повідомили про підозри вказаним особам. Тоді, завдяки спільній роботі правоохоронців та правозахисників, не маючи доступу до території, місця вчинення злочину та тіла потерпілого, вдалося встановити обставини злочину. Це був важливий проміжний крок. Продовживши розслідування, ми з колегами вдавались до різних механізмів збору доказів, в результат чого, були отримані беззаперечні докази щодо вчинення обвинуваченими цього та інших злочинів» – зазначив керівник прокуратури АР Крим та м. Севастополя Ігор Поночовний.

Обвинувачених судитимуть за вчинення ряду тяжких злочинів:

▪️ позбавлення волі або викрадення людини (ч. 3 ст. 146 КК України, в редакції 2014),
▪️ посяганні на територіальну цілісність України (ч. 2 ст. 110 КК України, в редакції 2014)
▪️ участь у незаконному збройному формуванні (ч. 2 ст. 260 КК України, в редакції 2014). Дії двох обвинувачених – громадян України також кваліфіковано як ▪️ державна зрада (ч. 1 ст. 111 КК України, в редакції 2014).

Спеціальне досудове розслідування здійснювалося ГУ НП в АР Крим та м. Севастополі.

Нагадаємо:

  • 3 березня 2014 року під час одиночного пікету проти окупації Криму біля будівлі Ради міністрів Криму так званою «самообороною Криму» був викрадений Решат Аметов. Його тіло із слідами тортур знайшли 15 березня в полі біля села Земляничне Білогірського району. Вбивці досі не знайдені. На початку березня 2015 року правоохоронці окупованого Криму заявили родичам Аметова, що розслідування припинено.
  • У сюжеті Центру журналістських розслідувань, що вийшов в проекті «Слідство.інфо», з дозволу родичів вперше були оприлюднені фото і відео слідів катувань на тілі Решата Аметова, що підтверджують тяжкість і навмисність злочину.
  • 10 вересня 2019 року прокуратура АРК повідомила про розкриття викрадення Решата Аметова. Слідство назвало імена підозрюваних у викраденні активіста на площі Леніна в Сімферополі – це громадяни України Олександр Руденко і Олександр Баглюк та російський військовий пенсіонер Євген Скрипник, який далі воював на Донбасі під позивним «Прапор».
  • Інтерпол відмовився оголошувати в розшук трьох підозрюваних у викраденні 3 березня 2014 року кримськотатарського активіста Решата Аметова, тіло якого зі слідами жорстоких тортур було виявлено через два тижні у Білогірському районі Криму.