Справу про держзраду ексначальника ГУ СБУ в АРК Кулініча слухатимуть закрито, він викликає свідком Зеленського

Крим
Олег Кулініч у Шевченківському райсуді Києва Фото: Ґрати

Шевченківський районний суд Києва закрив засідання у справі про державну зраду та інші злочини колишнього очільника Головного управління СБУ в АР Крим Олега Кулініча, який працював на ФСБ. На засідання не допускатимуть журналістів і громадських спостерігачів, тільки учасників процесу.

Про це повідомляє Судовий репортер.

Клопотання про слухання справи в закритому режимі надійшло від прокурора Дениса Ковінька. За його словами, що під час попереднього засідання переконався, що сторона захисту зловживає публічністю, що може призвести до розголошення таємниці, що охороняється законом. Натомість адвокати Кулініча це заперечували. Суд клопотання прокурора задовольнив і оголосив перерву до 29 листопада. На наступне засідання будуть допущені тільки учасники процесу.

У якості свідків Олег Кулініч викликав Олену та Володимира Зеленських, Андрія Єрмака, Андрія Смірнова, Бориса Шефіра, Івана Баканова, Давида Арахамію, Андрія Богдана, Дениса Шмагаля і ще два десятки людей, пише журналістка  Ганна Мамонова.

За даними слідства, Кулініч співпрацював із ФСБ і отримав оперативний псевдонім «Котигорошко». Його підривну діяльність курував так званий «політичний офіс» у Москві, який організували за завданням російської спецслужби ексзаступник секретаря РНБО Володимир Сівкович і колишній голова Адміністрації президента України Андрій Клюєв.

За версією слідства, ще до початку повномасштабного вторгнення РФ Кулініч шпигував на користь країни-агресора, займався розстановкою «своїх людей» у правоохоронних органах України та підбурював громадян до державної зради. Санкція статей, які інкримінують Кулінічу передбачає до 15 років позбавлення волі.

Розслідування проводили співробітники СБУ спільно з ДБР за процесуального керівництва Офісу Генпрокурора.

Як повідомлялось, 16 липня 2022 року ДБР та СБУ заявили про успішну проведено спеціальну операцію з викриття зрадника України — чинного співробітника СБУ, який працював на спецслужби рф. Мова йде про Олега Кулініча, який з жовтня 2020 року по березень 2022 року очолював ГУ СБУ В АРК.

Про те, хто такий Олег Кулініч, що відомо про його справу і чому Кулініч — чи не остання людина, яка має керувати кримським главком СБУ, Центр журналістських розслідувань писав у матеріалі «Агент Кулініч, розвал кримського управління СБУ та державна зрада».

Читайте також розслідування головної редакторки ЦЖР Валентини Самар «Кроти ФСБ в СБУ. Чого не вистачає у справі Кулініча-Сівковича».