Колишня українська сумоїстка Ольга Давидко, яка активно волонтерить на підтримку «СВО», отримала підозру від прокуратури АРК

Крим
Ольга Давидко, спортсменка-колаборантка з Криму. Фото: телеканал «Крым 24»

Прокуратура АРК та міста Севастополя повідомила про підозру колишній українській спортсменці з окупованого Криму за пособництво державі-окупанту. За інформацією Центру журналістських розслідувань, це колишня спортсменка збірної України, а тепер – членкиня збірної Росії, сумоїстка Ольга Давидко, яка організувала в окупованому Криму проект допомоги «бійцям СВО» «Разом ми сила».

Як повідомили в прокуратурі, її дії кваліфіковано як пособництво державі-окупанту (ч. 1 ст. 111-2 КК України). Їй загрожує до 12 років позбавлення волі.

“Підозрювана – колишня українська спортсменка, багаторазова чемпіонка Європи та світу, яка з 2016 року виступала у складі збірної РФ, однак, після заборони спортсменам з країни-агресора брати участь у міжнародних змаганнях «поставила свою кар’єру на паузу”, – йдеться в повідомленні.

Після повномасштабного вторгнення РФ до України Давидко організувала «волонтерський рух» в окупованому Криму та почала допомагати ворогу.

“Будучи публічною особою, жінка неодноразово виступала у пропагандистських медіа з підтримкою «СВО» та регулярно публікувала дописи у соцмережах про збори й заклики допомогти окупантам. Зазначені дії підозрюваної спрямовані на допомогу державі-окупанту з метою завдання шкоди Україні шляхом передачі матеріальних ресурсів ворогу та його збройним формуванням. Досудове розслідування здійснюється СУ ГУ СБУ в АР Крим”, – додали в прокуратурі.

Своє перевдягання з українського «мавасі» (спеціальний пояс для сумо – ред.) у російський Давидко називає завершенням кар’єри та її поновленням через 5 років. За цей час вона народила двох синів – для цього, мовляв, і пішла із великого спорту. Тоді Ольга Давидко стала зіркою українського ТБ – у 2012 році, бажаючи схуднути, щоб завагітніти, вона взяла участь у реаліті-шоу «Зважені та щасливі» на телеканалі СТБ. Давидко вдалося скинути 100 кг.

Наразі 37-річна Ольга Давидко – віце-президент «Федерації сумо Республіки Крим» та лідер жіночої збірної Росії з сумо.

Давидко називає себе патріоткою Криму. Вона народилася та живе у с. Міжводне Чорноморського району. У тому самому Міжводному, який окупанти перетворили на військовий укріпрайон.

Батьки Ольги у Міжводному мають свій пансіонат «У дяди Васи». Сама спортсменка разом із чоловіком відкрила у селищі вже два фітнес-клуби та тренажерний зал.

 

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter