Знищення ВДК «Новочеркасск» у Феодосії вплине на матеріально-технічне забезпечення окупантів у Криму – розвідка Британії

Крим
Залишки знищеного російського ВДК «Новочеркасск» у порту Феодосії, 25.12.2023. Фото з соцмереж

Британська розвідка вказує, що знищення Україною великого десантного корабля ВМС РФ «Новочеркасск» у порту Феодосії вплине на матеріально-технічне забезпечення окупантів у Криму.

Про це у щоденному огляді повідомляє Міністерство оборони Великої Британії.

Як нагадали у британській розвідці, 25 грудня великий десантний корабель класу «Ропуха» ВМФ Росії «Новочеркасск» був повністю знищений в результаті українського удару, коли перебував у порту Феодосії, на південному узбережжі окупованого Росією Криму.

Як зазначається, дані з відкритих джерел свідчать про високу ймовірність того, що корабель перевозив вибухонебезпечний вантаж, коли в нього влучили, що спричинило потужний вторинний вибух.

Як вказують у британській розвідці, цей інцидент збільшив кількість втрачених Росією з моменту вторгнення великих десантних кораблів до трьох: «Саратов» затонув 24 березня 2022 року, а «Минськ» був функціонально зруйнований у сухому доці 13 вересня 2023 року. Ще два ВДК, ймовірно, були пошкоджені.

«Росія, ймовірно, планувала використовувати свої десантні кораблі для проведення значних десантних операцій під час вторгнення, і вона подвоїла кількість цих кораблів у Чорному морі під час підготовки до війни. В міру того, як війна затягується, кораблі все частіше використовувалися для матеріально-технічного забезпечення. Це важлива роль, оскільки вона посилює життєво важливе і відносно крихке автомобільне і залізничне сполучення Кримського мосту, що з’єднує Крим з Росією», – йдеться в огляді.

Міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс, коментуючи звіт британської розвідки, зазначив, що Росія ввела в оману, коли стверджувала, що військовий корабель Путіна «Новочеркаськ» був просто «пошкоджений».

«Він явно був повністю знищений! Вкрай важливо, щоб у 2024 році цивілізований світ продовжував підтримувати Україну в цій визначальній для епохи битві, яка зараз розгортається в Європі», – написав Шаппс у соцмережі Х.

Як повідомлялось, близько 02.30 ночі 26 грудня тактична авіація Повітряних Сил ЗСУ атакувала крилатими ракетами великий десантний корабель Чорноморського флоту РФ «Новочеркаськ» у порту Феодосії, внаслідок чого він був повністю знищений.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter