Внаслідок знищення ВДК «Новочеркасск» у Феодосії загинули 74 військовослужбовців ЧФ РФ, ще 27 були поранені

Крим
Залишки знищеного російського ВДК «Новочеркасск» у порту Феодосії, 25.12.2023. Фото з соцмереж

В окупованому Криму внаслідок знищення великого десантного корабля «Новочеркасск» 26 грудня у порту Феодосії загинули 74 військовослужбовців Чорноморського флоту РФ, ще 27 отримали поранення.

Про це повідомляє видання «Новости Севастополя» з посиланням на відділ інформаційного забезпечення ЧФ РФ.

«74 моряки-чорноморці загинули під час атаки ЗСУ 26 грудня на корабель «Новочеркасск», ще 27 отримали поранення», – йдеться у повідомленні.

Також видання пише, що Головнокомандувач Військово-Морським Флотом РФ адмірал Ніколай Євменов звернувся до голови адміністрації Новочеркаська Юрія Лисенка з пропозицією оголосити на території міста дводенну жалобу.

Інформацію про втрати при знищенні ВДК «Новочеркасск» підтверджує і український Центр національного спротиву (ЦНС), який посилається на лист головкома ВМФ РФ Євменова до адміністрації Новочеркаська від 29 грудня, який змогли перехопити активісти «Кібер Спротиву» завдяки контролю поштової скриньки пропагандистки з телепроекту НАШИ на каналі «Россия 1».

Також ЦНС опублікував копію документа, в якому головком ВМФ нагадує, що раніше ЗСУ вже було знищено великі десантні кораблі «Саратов» та «Минск», а також ракетний крейсер «Москва».

«26 грудня цього року в ході відбиття удару Збройних сил України із застосуванням авіаційних керованих ракет у пункті базування Феодосія корабель «Новочеркасск» отримав пошкодження. На жаль, цей інцидент забрав життя 74 моряків-чорноморців, ще 27 отримали поранення. Ім’я «Новочеркасск» назавжди вписане в історію нашої Батьківщини нарівні з такими іменами як «Саратов», «Минск» та «Москва», – пише Євменов.

ЦНС звертає увагу, що спочатку реліз про втрати на ВДК «Новочеркасск», який розсилала прес-служба Чорноморського флоту Росії, опублікували більшість кримських ЗМІ, але згодом низка з них видалила публікацію.

Як повідомлялось, близько 02.30 ночі 26 грудня тактична авіація Повітряних Сил ЗСУ атакувала крилатими ракетами великий десантний корабель Чорноморського флоту РФ «Новочеркаськ» у порту Феодосії, внаслідок чого він був повністю знищений.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter