Джемілєв закликав залишити Крим громадян РФ, які незаконно переселилися на півострів

Крим
Мустафа Джемілєв, національний лідер кримськотатарського народу, народний депутат Фото: facebook.com/mustafa.abduljemil

Національний лідер кримськотатарського народу, народний депутат Мустафа Джемілєв закликав громадян РФ, які незаконно переселилися до тимчасово окупованого Криму, негайно залишити півострів, поки ще функціонує Керченський міст. Він наголосив, що альтернативи військовому звільненню Криму більше не лишилося.

Про це Джемілєв сказав у відеозверненні, опублікованому на його сторінці у Facebook.

«Є всі підстави вважати, що цей рік буде останнім роком окупації… Тому пропонується всім невійськовим, цивільним особам триматися далі від військових об’єктів, а громадянам Російської Федерації, які незаконно в’їхали до Криму, негайно, не відкладаючи на потім, поки функціонує Керченський міст, покинути півострів», – сказав лідер корінного народу Криму.

Він зазначив, що Україна докладала багато зусиль для мирного визволення Криму, покладалася на здоровий глузд кремлівського диктатора, сподівалася, що він, хоча б керуючись інтересами власної країни, залишить Крим добровільно. Але «альтернативи військовому звільненню Криму більше не лишилося».

Джемілєв запевнив, що Україна докладе всіх зусиль, щоб під час бойових дій не постраждали мирні громадяни. «Але Україна не може нести відповідальність за нелюдську стратегію російської армії, за стратегію прикриватися мирними громадянами», – вказав він.

«Міжнародне право і справедливість рано чи пізно, але обов’язково переможуть… До якнайшвидшої зустрічі у вільному Криму», – додав лідер кримськотатарського народу.

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров закликав кримчан не брати участь у передвиборчій кампанії російського президента Владіміра Путіна, яку окупанти організовують у Криму.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter