Вибухи на аеродромі Бельбек у Криму: у ВМСУ припускають, що російська ППО недопрацювала

Крим

Речник Військово-морських сил Збройних сил України Дмитро Плетенчук в ефірі телемарафону підтвердив успішні результати атаки української авіації 31 січня по аеродрому Бельбек у Криму.

“Можу повідомити лише, що скоріш за все, недопрацювала ППО. Але будемо чекати на офіційні повідомлення. Бачили ці чудові кадри з Бельбеку, куди, як наголосив очільник Повітряних сил ЗСУ, українські авіатори мають повернутись”, – сказав він.

Повітряні сили Збройних сил України можуть завдавати регулярні удари по військовій інфраструктурі окупаційних військ у Криму, бо мають для цього інструменти, заявив в ефірі Радіо Свобода Юрій Ігнат, речник командування Повітряних сил ЗСУ. Військовий також сказав, що наразі не може підтвердити, що саме було уражено на аеродромі Бельбек, для цього необхідно дочекатися нових супутникових знімків.

«Треба мати підтвердження, я не можу зараз так голослівно це заявляти. Є певна інформація, звичайно. Будемо чекати супутникові знімки – це вже беззаперечні будуть докази того, що та чи інша техніка виведена з ладу, скільки окупантів більше не повернуться до строю. Ну, і знищення інфраструктури, звичайно ж. Це те, що понизить спроможності Росії у повітряному просторі обох морів і їхні спроможності в завданні ударів по нашій державі. Методично, регулярно завдавати ударів, зменшувати їхні бойові спроможності: це можемо зараз робити, бо маємо деякі інструменти», – розповів речник ПС ЗСУ.

Він також додав, що подібні удари по військових об’єктах сил РФ – це звична бойова робота, для якої використовують, серед іншого, і крилаті ракети. А для збільшення спроможностей ЗСУ у звільненні окупованих територій – їм потрібно більше засобів ураження і літаків, сказав Юрій Ігнат.

31 січня на території військового аеродрому Бельбек у Криму пролунав вибух. Роботу систем протиповітряної оборони підтвердив так званий “губернатор” Севастополя Михайло Развожаєв.

Як повідомляє російській Telegram-канал ASTRA, невстановлена ракета вдарила по військовому аеродрому “Бельбек”. Там був атакований пункт зв’язку російської військової частини 80159.

“Пункт зв’язку спалахнув, площа пожежі склала близько 30 квадратних метрів. Постраждалих, попередньо, немає”, – йдеться у повідомленні.

Російське міністерство оборони повідомило, що уламки українських ракет впали на територію військової частини в районі н.п. Любимівка Республіки Крим, де розташований аеродром Бельбек. За їхнім твердженням, російська авіація пошкоджень не отримала.

Аеродром Бельбек розташований на північному заході Севастополя. З 1990-х років на ньому базувалася 204 бригада тактичної авіації Повітряних сил Збройних сил України, а також виконувалися цивільні рейси з перевезення пасажирів. З 2002 року «Аеропорт «Бельбек» отримав статус міжнародного.

Після окупації Криму в 2014 році аеродром Бельбек обслуговував виключно військово-космічні сили РФ і цивільні рейси не здійснювалися. На аеродромі дислокується 38-й винищувальний авіаційний полк ВПС Росії, на озброєнні якого знаходяться літаки Су-27, модернізовані Су-27СМ, навчально-бойові Су-27УБ та двомісні винищувачі Су-30М2, а також Севастопольський авіаційно-рятувальний центр МНС Росії.

Центр журналістських розслідувань публікує серію матеріалів Тут може бути «бавовна» про російські об’єкти в окупованому Криму, які є потенційними легальними військовими цілями для ЗСУ. Вони адресовані цивільному населенню – громадянам України у Автономній Республіці Крим і Севастополі, аби вони могли убезпечити себе і триматись від них подалі.

Читайте три частини розслідувань про військові об’єкти окупантів у Севастополі: «Тут може бути «бавовна»: Севастополь. Північна сторона», «Тут може бути «бавовна»: Севастополь. Гори та море» та «Тут може бути «бавовна». Севастополь: бухти і місто».

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.