Прокуратура АРК повідомила про підозру пропагандистці окупаційного телеканалу «Миллєт» Айше Шулакової

Крим
Айше Шулакова
Айше Шулакова

Прокуратура АРК та міста Севастополя повідомила про підозру кореспондентці та ведучій пропагандистського телеканалу у Криму «Миллєт». За інформацією Центру журналістських розслідувань, це Айше Шулакова.

Як повідомляє прокуратура, у авторській програмі підозрювана публічно підтримує незаконні дії окупантів. Зокрема, щодо повномасштабного вторгнення РФ на територію України, представляючи збройну агресію як «благородну» та «оборонну».

«Ведуча» систематично просуває пропагандистські наративи РФ та сприяє створенню «позитивного ефекту» від вторгнення на територію суверенної й незалежної держави, виправдовуючи у такий спосіб збройну агресію ворога”, – додали в прокуратурі.

Дії «журналістки» кваліфіковано як колабораційна діяльність (ч. 6 ст. 111-1 КК України) та виправдовуванння, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників (ч. 3 ст. 436-2 КК України). Їй загрожує до 12 років позбавлення волі.

Читайте також Як кримський наймит окупантів Сейран Мамбетов втік до США з українським паспортом

Прокуратура АРК та міста Севастополя скерувала до суду обвинувальний акт щодо гендиректора телекомпанії «Крым» – найбільшого «кремлівського рупора» на окупованому півострові. За інформацією Центру журналістських розслідувань, це Вадим Первих – директор юрособи ТРК «Крым». Про діяльність підозрюваного Первих та ще двох керівників  і трьох  кореспондентів  окупаційного телеканалу «Крым» із пропаганди війни і виправдання агресії РФ проти України ЦЖР розповів у розслідуванні минулого року. У грудні 2022 року за матеріалами розслідування ЦЖР прокуратура АРК відкрила кримінальне провадження.

Детальніше читайте розслідування  ЦЖР Як захоплювали філію «Суспільного» та хто створює пропаганду на окупованому півдні

У грудні 2022 року в Єдиний реєстр досудових розслідувань внесені дані щодо діяльності шістьох керівників і кореспондентів ТРК  «Крым 24», що фінансується окупаційним урядом Криму. Провадження відкрито за статтею ст.436-2  Кримінального кодексу України – пропаганда війни. 

У кримінальному провадженні фігурують шість кримських пропагандистів – фігурантів розслідувань ЦЖР.   Це керівники ТРК «Крым» – директор юрособи Вадим Первих, генеральний продюсер і радник «глави Криму» Олег Крючков,  головна редакторка телеканалу «Крым24» Дарина Сафонова, а також кореспонденти  Маргаріта Сємєнюк, Дмитро Кокшаров і  Юрій Авдєєв. Усі вони, за винятком росіянки Сємєнюк, яка приїхала до Криму із Югри, є громадянами України.