Патрульний корабель ЧФ РФ «Сергій Котов» охороняв Керченську протоку – речник ВМСУ Плетенчук

Крим
Корабль ЧФ РФ «Сергей Котов», знятий під час атаки камерою українського морсього дрона, 05.03.2024. Фото: скріншот відео ГУР МОУ

Патрульний корабель Чорноморського флоту РФ “Сергей Котов” був залучений до виконання завдань з охорони Керченської протоки.

Про це повідомив речник Військово-морських сил Збройних сил України Дмитро Плетенчук.

“Цей конкретно виконував завдання з охорони Керченської протоки, робив це, звісно, незаконно, робив це в територіальних водах України, нагадую, що судноплавство заборонене Україною ще минулого року в цій частині акваторії. Проте росіяни не дослухаються до порад із нашого боку”, – сказав він в ефірі національного телемарафону.

Він додав, що загалом у ворога чотири одиниці подібних кораблів у складі Чорноморського флоту, однак два з них уже ліквідовано – “Сергей Котов” і “Павел Державин”, який перебуває в ремонті.

За словами Плетенчука, у Криму залишається не так багато одиниць ворожих кораблів, одне судно-ракетоносій проєкту “Каракурт” використовується як ППО, на борту розміщено ЗРК “Панцир С” морського базування.

Речник ВМС ЗСУ зазначив, що іноді російські кораблі виходять у Чорне море, проте “недалеко”.

“У принципі для них ситуація доволі складна, вони це розуміють, тому розосередження корабельного складу ближче до судної частини Чорного моря відбувається. Але, звичайно, покинути акваторію вони не можуть”, – сказав він.

Станом на ранок вівторка жодного ворожого корабля в Чорному морі не було.

  • В ніч з 4 на 5 березня 2024 року спецпідрозділ “Group 13” ГУР Міноборони у співпраці з Військово-Морськими Силами ЗСУ та за підтримки Міністерства цифрової трансформації України знищили морськими дронами “Magura V5” російський корабель проекту 22160 “Сергей Котов” зазнав пошкоджень корми, правого та лівого бортів. Вогневе ураження “Котова” відбулось у територіальних водах України, неподалік Керченської протоки.