Після атак ЗСУ Росія звела до мінімуму присутність своїх кораблів у портах Криму – Плетенчук

Крим
Дмитро Плетенчук, речник ВМС ЗС України. Фото: Facebook/Плетенчук Дмитро

Після успішних атак ЗСУ на російські кораблі Росія звела до мінімуму їх присутність у портах окупованого Криму. Там зараз знаходяться кораблі, які окупанти можуть ремонтувати лише на кримських судноремонтних заводах.

Про це заявив речник Військово-морських сил Збройних сил України Дмитро Плетенчук в ефірі національного телемарафону.

«Вони звели цю кількість (кораблів у Криму – ред.) до мінімуму. Там перебувають здебільшого ті одиниці, яким не знайшлося місця у пунктах базування Новоросійська, Сочі, Туапсе», – сказав Плетенчук.

Зокрема, вказав він, у Криму російські окупанти тримають малий ракетний корабель проєкта 22800 «Циклон».

«Цей корабель має бути носієм крилатих ракет, проте його використовують для прикриття протиповітряної оборони. Це той корабель, який жодного разу ракети запустити не зміг… Росіяни були вимушені передислокувати свої активи у Новоросійськ, зокрема свої носії крилатих ракет», – пояснив речник ВМСУ.

Крім того, за його словами, Росія змушена ремонтувати в окупованому Криму 15 своїх кораблів, бо інших таких заводів у чорноморському регіоні вонпорта не має.

«Можу сказати точку кількість одиниць – 15 кораблів перебувають в ремонті. І так, вони вимушені ремонтувати їх у Криму на відповідних заводах. Звісно, вони розуміють небезпеку, проте не мають іншого вибору», – зазначив Плетенчук.

Як повідомлялось, в ніч з 4 на 5 березня 2024 року спецпідрозділ «Group 13» ГУР Міноборони у співпраці з ВМСУ та за підтримки Міністерства цифрової трансформації України знищили морськими дронами «Magura V5» корабель Чорномосрького флоту РФ проекту 22160 «Сергей Котов». Ураження «Котова» відбулось у територіальних водах України, неподалік Керченської протоки, яку він охороняв.

У британській розвідці вказують, що, знищивши російський патрульний корабель «Сергей Котов», українські сили продовжують обмежувати свободу маневру російського флоту у Чорному морі.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter