Колишня українська сумоїстка Ольга Давидко, яка активно волонтерить на підтримку «СВО» у Криму, може отримати 12 років в’язниці

Крим
Ольга Давидко, спортсменка-колаборантка з Криму. Фото: телеканал «Крым 24»

Прокуратура АРК скерувала до суду обвинувальний акт щодо колишньої української спортсменки з Криму, яка публічно підтримує збройну агресію РФ проти України та організовує збори коштів для армії ворога. За інформацією Центру журналістських розслідувань, це колишня спортсменка збірної України, а тепер – членкиня збірної Росії, сумоїстка Ольга Давидко, яка організувала в окупованому Криму проєкт допомоги «бійцям СВО» «Разом ми сила».

Як повідомляє прокуратура, дії обвинуваченої кваліфіковано як пособництво державі-агресору (ч. 1 ст. 111-2 КК України), їй загрожує до 12 років позбавлення волі.

“Обвинувачена – колишня українська спортсменка та багаторазова чемпіонка Європи та світу із сумо, яка з 2016 року почала виступати у складі збірної РФ, однак зробила перерву в кар’єрі після заборони російським спортсменам брати участь у міжнародних змаганнях. Натомість з метою підтримки армії окупантів, організувала та очолила волонтерський рух у Криму. Зокрема, нею було проведено неодноразові збори коштів для закупівлі дизельних генераторів, рацій, тепловізорів та інших ресурсів для військовослужбовців РФ, які, у тому числі вели бойові дії проти України у місті Бахмут”, – йдеться у повідомленні.

Як додають у прокуратурі АРК, крім того, з метою впливу на формування інформаційного простору в Криму, будучи публічною особою, обвинувачена неодноразово виступала у проросійських медіа, просуваючи пропагандистські наративи. Зокрема, заявляла про «необхідність допомоги армії РФ» у проведенні так званої «спеціальної військової операції» та «захисту півострова від ЗСУ».

«Дії обвинуваченої – яскравий приклад пособництва державі-агресору. Їх систематичність, тривалість та послідовність свідчать про чітку мету – завдати шкоду нашій державі шляхом підтримки армії ворога та впливу на свідомість мешканців півострова», – наголошує керівник прокуратури АР Крим та міста Севастополя Ігор Поночовний.

  • Як повідомляв ЦЖР, колишня спортсменка збірної України, а тепер – членкиня збірної Росії, сумоїстка Ольга Давидко організувала в окупованому Криму проект допомоги «бійцям СВО» «Разом ми сила». Спортсменка-зрадниця збирає та передає рашистам на фронт їжу та одяг, тепловізори та дрони, окопні свічки та будматеріали, маскувальні сітки та медикаменти. Наразі 37-річна Ольга Давидко – віце-президент «Федерації сумо Республіки Крим» та лідер жіночої збірної Росії з сумо.
  • Давидко називає себе патріоткою Криму. Вона народилася та живе у с. Міжводне Чорноморського району. У тому самому Міжводному, який окупанти перетворили на військовий укріпрайон. Батьки Ольги у Міжводному мають свій пансіонат «У дяди Васи». Сама спортсменка разом із чоловіком відкрила у селищі вже два фітнес-клуби та тренажерний зал.