РФ обмежить операції свого флоту у східній частині Чорного моря через зростаючі втрати – розвідка Британії

Крим
Корабль ЧФ РФ «Сергей Котов», знятий під час атаки камерою українського морсього дрона, 05.03.2024. Фото: скріншот відео ГУР МОУ

У британській розвідці вказують, що Міноборони РФ призупиняє операції російських кораблів в східній частині акваторії Чорного моря, щоб зберегти залишки свого Чорноморського флоту. Натомість Україна продовжує шукати можливості для завдання ударів на відстані.

Про це у щоденному огляді повідомляє Міністерство оборони Великої Британії.

Як зазначається, успіх України в проведенні асиметричної морської ударної кампанії, призвів до візиту 17 березня глави Міноборони РФ Сєргєя Шойгу на командний пункт Чорноморського флоту у тимчасово окупованому Криму.

«Шойгу отримав оновлену інформацію про українські операції. За даними Міноборони Росії, він оголосив про нові заходи для підрозділів ЧФ щодо зниження загрози з боку безпілотних літальних апаратів і безпілотних надводних апаратів», – йдеться в огляді.

Як вказують у британській розвідці, Шойгу зосередив увагу на проведенню щоденних навчань щодо забезпечення готовності до боротьби з дронами, щоб дати можливість екіпажам кораблів оперативно відбивати атаки вдень і вночі. Шойгу також наказав оснастити кораблі додатковою великокаліберною зброєю для посилення їхнього захисту.

«Російський ВМФ, найімовірніше, вдався до обмеження своїх операцій східною частиною Чорного моря, оскільки його втрати накопичуються, а сприйняття загрози зростає. Україна продовжує шукати можливості для нанесення ударів на відстані. Міноборони Росії було змушене активізувати зусилля зі збереження свого флоту в Чорному морі», – вказують аналітики.

Як повідомлялось, в ніч з 4 на 5 березня 2024 року спецпідрозділ «Group 13» ГУР Міноборони у співпраці з ВМСУ та за підтримки Міністерства цифрової трансформації України знищили морськими дронами «Magura V5» корабель Чорноморського флоту РФ проекту 22160 «Сергей Котов». Ураження «Котова» відбулось у територіальних водах України, неподалік Керченської протоки, яку він охороняв.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter