Росія планує призвати до лав своїх Збройних сил із Криму 15 тис осіб – правозахисниця

Крим
Тетяна Савчук, менеджерка з комунікацій Кримськотатарського ресурсного центру. Фото: ctrcenter.org

Російська влада планує призвати до Збройних сил РФ з території тимчасово окупованого Криму 15 тис осіб. Усього з 21 вересня 2022 року на півострові було виписано 60 тис повісток, а «мобілізовано» – 23 тис осіб.

Про це повідомила менеджер з комунікацій Кримськотатарського ресурсного центру Тетяна Савчук в ефірі телеканалу FREEДОМ.

За її словами, ні кримські татари, ні проукраїнськи налаштовані мешканці півострова не хочуть воювати проти своєї країни.

«Мобілізація» спровокувала нову масову хвилю виїзду кримських татар із Криму. Це чергова хвиля депортації із рідного Криму. Щоб уникнути «мобілізації», кримчани можуть лише виїхати з території півострова, інакше, на жаль, ніяк», – зазначила Савчук.

Вона розповіла, що юристи Кримськотатарського ресурсного центру допомагали десяткам людей із Криму, які не хочуть бути мобілізованими.

«Є випадки, коли кримські татари виїжджали в Україну та йшли воювати проти Російської Федерації. І, до речі, є такий міф, що кримські татари не борються зі зброєю в руках, і для того, щоб розвінчати міф, ми створили програму, в якій розповідаємо про кримських татар у лавах українських Сил оборони», – додала правозахисниця.

Як повідомлялось, станом на грудень 2023 року, від початку окупації Криму у 2014 році Росія незаконно мобілізувала в свою армію 44,5 тисячі жителів півострова, з них близько 5,5 тисяч – протягом 2023 року.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter