У Криму продали з молотка пансіонат Коломойського, який отримала московська компанія

Крим
Недобудований пансіонат під Алуштою, окупований Крим, 2020 рік. Фото: travetmaniac_ru

У Криму недобудований комплекс-пансіонат «Лазурний берег» в Алушті, «націоналізований» окупантами як майно українського олігарха Ігоря Коломойського, продали на акуціоні за 881 млн рублів. Лот дістався єдиному учаснику торгів – компанії «Спутник менеджмент» з московського округу Хамовники з уставним капіталом 10 тисяч рублів.

Про це повідомляє «Міністерство майнових та земельних відносин Республіки Крим», яке опублікувало протокол проведення торгів.

Переможцем торгів став їх єдиний учасник – Акціонерне товариство «Спутник менеджмент». Компанія зареєстрована у травні 2021 року в московському муніципальному окрузі Хамовники. Уставний капітал фірми складає 10 тисяч рублів. Головний вид діяльності – діяльність холдингових компаній. Її засновником за кілька днів до аукціону став Зімін Дмітрій Сергєєвич.

Пансіонат «Лазурний берег» розташований на узбережжі Чорного моря на вул. Головкінського в с. Лазурне поблизу Алушти. «Влада» окупованого Криму «націоналізувала» пансіонат одним із перших іще в 2014 році. 19 березня цього року комплекс виставили на торги. Лот включав земельну ділянку у 59 тисяч кв. м та розташовані на ній 52 недобудованих об’єкта, зокрема, 13-поверховий спальний корпус на 300 місць площею 4 тисячі кв.м з адміністративно-приймальним корпусом, клубом-їдальнею, басейном та літнім кінотеатром, а також спортивно-оздоровчі споруди площею 1,6 тисяч кв.м.

Недобудований пансіонат під Алуштою, окупований Крим, 2020 рік. Фото: sevastopol.su

Пансіонат «Лазурний берег» – одна з найбільших недобудов Криму. Його будівництво почалось у 1978 році. Об’єкт мав стати елітним пансіонатом для відпочинку членів ЦК КПРС. Будівля була майже готова, аж раптом розвалився Радянський Союз. Фінансування припинилось, меблі, обладнання та мармурове оздоблення розграбували.  

У 2018 році група українських компаній виграла в Гаазі суд проти РФ з вимогою відшкодувати збитки за анексію Криму. Частина компаній-позивачів, як повідомляв російський РБК, належала Коломойському. Зокрема, забудовник комплексу апартаментів «Наутілус» в Гурзуфі і готельного комплексу «Кримський дворик» в Ялті – ТОВ «Еверест Істейт», компанії «Дайріс» і «Ділайн ЛТД», які володіли землею в Алушті і пляжем в Форосі, ТОВ «Санаторій» Енергетик» в Ялті.

У грудні 2023 року у Криму за 446 млн рублів продали «націоналізований» центр водного спорту «Європа» в селищі Партеніт, що належав компанії «Транспорт логістик», яку також приписують Коломойському.

Загалом «уряд» Криму планував розпродати на торгах 37 об’єктів Коломойського, включно з пансіонатом «Лазурний берег», оздоровчі комплекси та квартири.

У жовтні 2023 року Росфінмоніторинг вніс Коломойського до переліку екстремістів та терористів.

Нагадаємо:

  • З 1 лютого 2023 року в окупованому Криму розпочалася нова хвиля фейкової «націоналізації». Під її виглядом місцеві зрадники забирають майно, яке належить українським великим бізнесменам. Це санаторії, пансіонати, вілли та землі на березі моря. Під експропріацію потрапили понад 500 об’єктів, деякі з яких належать Ігореві Коломойському та Рінату Ахметову, кримське майно яких почали дерибанити ще у 2014 році, а також іншим українцям, на майно яких поклали око кримські гауляйтери та російські прибульці. Ці дії є військовим злочином, оскільки майно цивільних осіб окупанти можуть використовувати виключно для військової потреби, а не для присвоєння чи продажу.