Біглий ексурядовець Криму Павло Бурлаков знайшовся у бізнес-імперії депутата Держдуми Дмітрія Сабліна і на заходах «Боевого братства»

Крим
Павло Бурлаков, голова ради директорів ГК «РОТА-Агро» Дмітрія Сабліна, 2021 р. Фото: rota-group.ru

Як встановило розслідування ЦЖР, Павло Бурлаков, перший віце-прем’єр АР Крим в урядах Василя Джарти та Анатолія Могильова, у квітні 2017 року був призначений керівником дев’яти компаній групи «РОТА» бізнесової імперії Дмітрія Сабліна, депутата Державної Думи і заступника голови організації «Боевое братство». Бурлаков підтримує війну РФ проти України, отримав громадянство РФ, вступив у «Единую Россию» і в 2019 році навіть увійшов до керівництва відділення партії в окупованому Севастополі. Санкції і кримінальне провадження стосовно колаборанта наразі відсутні.

На компанії, якими керував Бурлаков, заведені численні аграрні, земельні та будівельні активи Сабліна та його дружини Алли Налчі (Сабліної), що знаходяться в Підмосков’ї. На сайті групи компаній та в ЗМІ Бурлакова  також вказують як голову ради директорів холдингу «РОТА-Агро», що за допомогою рейдерської схеми заволодів землями ЗАТ «Радгоспу імени Ленина», що належав Павлу Грудініну, кандидату у президенти Росії від КПРФ у 2018 році. 

Керівництво бізнесом Сабліна Павло Бурлаков поєднує з участю у заходах Всеросійської організації ветеранів «Боевое братство», у якій Саблін є першим заступником голови – генерала Боріса Громова. У 2017 році Бурлакова вказували головою Координаційної ради центру «Точка опоры» (структура «Боевого братства»). У 2021 році Бурлаков брав участь у презентації антиукраїнської книги Д.Сабліна і М.Грігор’єва «Обыкновенный фашизм».

Павло Бурлаков на презентації книги Д.Сабліна і М.Ґріґорʼєва «Обыкновенный фашизм», 2021 р. Фото: соцмережі

З початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну Павло Бурлаков продовжив брати участь у мілітарних заходах «Боевого братства». ЦЖР знайшов його на відео з відкриття військово-спортивних змагань «Тропа «Боевого братства»» у 2022 році, де він разом з іншими розгортав великий прапор перемоги начебто доставлений у Москву із окупованого Маріуполя. За даними бази бронювання авіаквитків, у 2022 та 2023 роках Павлу Бурлакову замовляли квитки на один рейс разом із заступниками голови «Боевого братства»  генерал-лейтенантами запасу Іваном Агєєнком  та Євгєнієм Зубарєвим.

Павло Бурлаков (виділений червоним) на військово-спортивних змаганнях «Тропа «Боевого братства»,  Нова Москва, 2022 р. Фото: скріншот відео Youtube

Син Бурлакова Михайло з 2015 року бере активну участь в організаціях, пов’язаних із «Боевым братством» і «Единой Россией». Він став активістом молодіжного крила «Боевого братства» – «Волонтерской роты», його залучають до заходів МНС у Москві із цивільної оборони та круглого столу МВС щодо протидії екстремізму і тероризму. Усі ці роки Михайло Бурлаков з’являється на заходах разом із Антоном Сабліним – сином політика. Восени 2021 року Михайла Бурлакова та Антона Сабліна на сайті «Боевого братства» називали помічником Дмітрія Сабліна.

Антон Саблін (ліворуч) та Михайло Бурлаков на суботнику «Волонтерской роты» «Боевого братства», 2021 р.  Фото: ejednevnik-farser.info

ЦЖР не вдалося зв’язатись із Павлом Бурлаковим за жодним досі активним номером телефону, а також знайти посилання чи фото в мережі на Павла і Михайла Бурлакових у 2024 році. Припускаємо, вони уникають публічності через специфічну діяльність. Вона може бути пов’язана із бригадою «ГРОМ «Каскад»», її матеріальним забезпеченням і постачанням всього, що потрібно для роботи БПЛА. 

«ГРОМ «Каскад»» – перша у збройних силах РФ бригада БПЛА. Ініціатор її створення і командир – Дмітрій Саблін, який закінчив свою військову кар’єру у 1997 році званні полковника. «Відсутність кримінальних проваджень та санкцій стосовно Павла Бурлакова дозволяє йому вільно пересуватись світом з українським паспортом. Ніщо не заважає йому, як і його сину Михайлу, осісти десь у Європі чи навіть у США як переселенцям з України і звідти допомагати Сабліну і Росії», – говориться в розслідуванні ЦЖР.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter