Павло Бурлаков. Біглий кримський ексурядовець на службі у Сабліна і «Боевого братства»

Розслідування
Колаж: investigator.org.ua

Це перша частина розслідування ЦЖР про російські парамілітарні організації, компанії і людей, ними об’єднаних, які воюють проти України у складі російської армії або ж усіляко її підтримують. Серед них – перша у ворожих збройних силах бригада БПЛА з назвою «ГРОМ «Каскад». Ініціатор її створення і командир – Дмітрій Саблін, депутат Державної Думи і перший заступник голови організації ветеранів «Боевое братство». Розслідуючи діяльність Сабліна і ключових осіб його бізнесових і військових проектів ми знайшли старого знайомого – Павла Бурлакова, колишнього першого віцепрем’єра Криму в урядах Василя Джарти і Анатолія Могильова, а до того – двічі народного депутата України від партії регіонів.

Як виявив ЦЖР, після окупації Росією АР Крим і Севастополя  український держслужбовець високого рангу Павло Бурлаков трудився топ-менеджером бізнесової імперії Сабліна. Він очолював десяток компаній, допомагаючи заробляти мільярди на землях, які вони рейдернули у місцевих радгоспів, а також брав участь у військово-патріотичних  заходах «Боевого братства». 

Павло Бурлаков з’явився у Криму у 2010 році в команді прем’єра Василя Джарти. На той час за його плечима були посади секретаря Донецького обкому комсомолу, помічника мера Макіївки і голови Донецької ОДА, заступника керівника штабу Партії регіонів і, врешті, обрання по її списку народним депутатом України V і VI скликань.

Бурлакова вважали за сильного орговика і, займаючи посаду першого заступника прем’єра, він фактично адміністрував роботу уряду. Під час хвороби і після смерті Василя Джарти виконував обов’язки голови Ради міністрів АРК, однак посада дісталась іншому донецькому – Анатолію Могильову, ексміністру МВС.

Павло Бурлаков, перший заступник голови Ради міністрів АР Крим (03.2010 – 02.2014). Фото Радмін АРК

Останні активності, якими запам’ятався Павло  Бурлаков до окупації Криму, були пов’язані з відправкою людей на Антимайдан у Київ та організацією мітингів на підтримку президента Януковича  на півострові. 

«У країні повинен бути мир і порядок для того, щоб люди могли працювати, щоб далі могла процвітати Україна. Крим – це теж Україна і люди прийшли це підтвердити. Тому Європу ми будуватимемо тут, в Україні та в Криму», – говорив Бурлаков в інтерв’ю після мітингу, на який звезли бюджетників та регіоналів з усього Криму. 

Міністерка соцзахисту Олена Семичасна відкрито патронувала нібито громадський рух «Стоп Майдан», а віце-прем’єр Бурлаков приходив на мітинги активістів «Євромайдан Крим», які щодня збирались на площі біля уряду Криму, і вів з ними дискусії. Одним із прийомів пропаганди регіоналів було твердження, що люди, які протестують, – не кримчани, а приїжджі «емісари» Майдану. Тож Бурлаков допитувався у народженого в Севастополі Сергія Ковальського і Василя Овчарука, який у 10 разів довше нього прожив у Сімферополі, звідки вони приїхали. 

Подібні дискусії інколи закінчувались нальотами «тітушок» на євромайданівців, на які міліція не реагувала. На підмогу активістам тоді приходили тільки ультрас футбольного клубу  «Таврія».   

Після захоплення уряду і ВР Криму російським спецназом і відставки голови Ради міністрів Анатолія Могильова Бурлаков щез із публічного простору, хоча інколи його бачили в аеропорту Сімферополя. Деякі джерела повідомляли ЗМІ, що він навіть живе і веде  бізнес в Криму, але жодних підтверджень не було. Втім, ми точно можемо стверджувати, що свій російський  індивідуальний податковий номер (910207455936) він дійсно отримав в окупованому Криму. А в квітні 2017 року Павло Бурлаков очолив дев’ять фірм  із Групи компаній «РОТА» Дмітрія Сабліна, депутата Державної думи і заступника голови організації ветеранів «Боевое братство». 

Саблін в Криму: з користю для себе і Росії

У лютому 2019 року ексурядовці Криму Павло Бурлаков та Олена Семичасна раптом з’явились у Севастополі в новій ролі – керівників відділення партії «Единая Россия». Цей захід у зовсім чужий для них Севастополь пояснюється просто: місцевим «єдиноросам» прислали із Москви нового керманича – Дмітрія Сабліна. Семичасна отримала посаду в.о. керівника виконкому відділення, а Бурлаков – заступника.  Діло йшло до виборів депутатів окупаційного «Заксобрания» Севастополя, а місцеві »герои русской весны» були у затяжному конфлікті з призначенцями Москви. Тож Саблін та його окманда, що складалась із колишніх кримських регіоналів та генералів із «Боевого братства», повинні були забезпечити перемогу «єдиноросів», що й було зроблено: їм дістались 15 мандатів із 24.

Колаборанти Павло Бурлаков (справа) і Дмитро Бєлік на конференції «Единой России» в Севастополі, 2019 рік. Фото: forpost 2019

Однак у Сабліна була ще одна причина зайти на Севастополь. У 2014-му він декларував у Криму елінг для яхти, земельну ділянку під будівництво курортного об’єкту та нежитлові приміщення. І це не все, чим депутат Держдуми і полковник запасу розжився у Криму ще з тих часів, коли з «Боевым братством» на чолі з генералом Борісом Громовим вовсю братався Сергій Куніцин, експрем’єр Криму та глава адміністрації Севастополя. 

ТОВ «Балаклавамегабуд», зареєстроване в Сімферополі, у 2007 році змогло в незаконний спосіб оформити у свою власність причали №247 і №248 в Балаклаві, що належали міноборони України, та дві будівлі на Таврійській набережній. Доступ до моря контролював готель «Балаклава-Мрія-клуб».

Яхт-клуб «Мрія», Балаклава. Фото:101hotels.com

Компанія була оформлена на іншу ТОВку –  «Південний будівельний інвестиційний холдинг», а та – ще на дві юрособи, одна з яких вела на Кіпр і  належала Сабліну, друга –  кримській сім’ї Теміргалієвих. Тоді Рустам Теміргалієв був всього лише помічником Сергія Куніцина і номіналом в багатьох фірмах, на які були заведені активи у Криму і Севастополі. 

Суди за повернення причалів Міноборони тривали аж до окупації Севастополя. 

«Ми упродовж кількох років працюємо для повернення у державну власність причалів Балаклавської бухти. Не один, не два, а порядка 5-6 причалів були незаконно відчуджені на користь приватних осіб,» – повідомляв у 2013 році керівник відділу військової прокуратури Роман Бучко. 

Після окупації Криму і Севастополя судова тяганина за причали в Балаклаві продовжилась уже в російських судах, які минулого року таки задовольнили  позов комунального підприємства «Проект розвитку Балаклави» та ще й стягнули з компанії Сабліна 3,5 мільйони рублів. 

Як же зійшлися Бурлаков та Саблін? Тут маємо згадати деякі кримські події, що передували і наближали окупацію півострова. Дмітрій Саблін не тільки дерибанив землі  Міноборони України, а поєднував приємне для себе і корисне для Росії. Маючи українське коріння, він займався Україною і, зокрема, Кримом і Донбасом. Крім того, полковник запасу з парасолькою ГРУ як заступник генерала Громова використовував «Боевое братство» для співпраці з українськими ветеранськими організаціями, створюючи проросійську мережу. Упродовж кількох років перед окупацією Саблін організовував  в Криму круглі столи, де кріпилась дружба між  партіями влади – регіоналами та єдиноросами. Бурлаков був заступником голови кримської організації Партії регіонів, тож брав участь у таких заходах. 

«Я думаю, всі погодяться з тим, що Крим є пульсом дружби між регіонами України та РФ, пульсом дружби між Партією регіонів та «Единой Россией» – говорив Павло Бурлаков на круглому столі «Крим – міст між Україною і Росією» у жовтні 2012 року.

Павло Бурлаков та Дмітрій Саблін на спільному заході Партії регіонів і «Единой России», Сімферополь, 2012 рік. Фото: crimea.gov.ru

З кримського боку роботу форуму готував Рустам Теміргалієв. І саме Саблін протягнув його восени 2013 року у кримський уряд. На той час Теміргалієв уже відійшов від Сергія Куніцина (рейдернувши у нього по ходу радіо «Лідер») і перебіг до регіоналів.  Могильов довго не погоджувався на це призначення, але «з Москви ввічливо попросили», згадував Теміргалієв. За місяць до окупації він разом зі спікером  Константиновим зустрічатиметься в Сімферополі з православними олігархами  Сабліним і Малофєєвим, які супроводжували дари волхвів. Могильов відмовився з ними зустрічатись.  А що робив у той час Павло Бурлаков? 

Саблін у 2019 році, виправдовуючи десант вчорашніх українських чиновників у керівництво севастопольських «єдиноросів», казав про нього так:  «Павло Бурлаков, справді п’ять років був віце-прем’єром Криму. Але він був одним із ініціаторів такого проекту як «Стоп Майдан». Я знаю його багато років. Саме він керував евакуацією поранених людей із Черкаської області. Про це багато хто забув».  (Йдеться про кримських учасників Антимайдану, автобус яких зупинили мешканці Черкаської області. На цій історії був створений фейк про нібито вбитих «правосеками» кримчан – ред.)

В іншому інтерв’ю Дмітрій Саблін говорив про Бурлакова і Семичасну як про «професіоналів «найвищого рівня, які багато зробили для того, щоб Крим та Севастополь були сьогодні у складі Росії».

На землях Московщини

Про фаховість Бурлакова вищого ґатунку Саблін говорив зі знанням справи, адже колишній український чиновник вже кілька років очолював десяток компаній із його бізнес-імперії в Підмосков’ї та брав участь у проектах «Боевого братства». На юросіб, якими керував Бурлаков, заведені численні аграрні, земельні та будівельні активи Сабліна та його дружини Алли Налчі. Назва групи компаній – «РОТА», частиною якої є холдинг «РОТА-Агро», головою ради директорів якого був призначений  Павло Бурлаков. Ця посада ніяк не відображена в реєстраційних даних, однак саме в такому статусі він вказаний на сайтах групи компаній та в численних публікаціях і сюжетах. 

«Ми серйозний агропромисловий холдинг, який давно на ринку, одне з найбільших сільськогосподарських підприємств Московської області.» – говорив Павло Бурлаков.

Павло Бурлаков, голова ради директорів ГК «РОТА-Агро» Дмітрія Сабліна, 2021 р. Фото: rota-group.ru

Бурлаков  відіграв значну роль у збиранні підмосковних земель для князівства Сабліних.  Саме йому довелося гасити скандал із протестами селян під час взяття під контроль активів ЗАТ «Совхоз имени Ленина», де головою правління був Павєл Грудінін, кандидат у президенти Росії від КПРФ у 2018 році. Дмітрій Саблін фактично рейдернув золоті землі радгоспу, що знаходяться відразу за МКАД. Спочатку колишня дружина Грудініна відсудила у нього частку акцій, зайшла з ними в компанію «РОТА-Агро», а потім їх перекупив Саблін. На відміну від радгоспу імені Горького, який Саблін рейдернув раніше і забудував котеджними селами, тут він вклався у розвиток саме аграрного бізнесу.

«Ви бачили десь рейдерів, які займаються виробництвом молока, вирощують кукурудзу, пшеницю? » – відкидав звинувачення у рейдерстві голова ради директорів холдингу Бурлаков.

Коли саме Павло Бурлаков перебрався до Москви і став, як пишуть про нього в росмедіа, російським політичним діячем? 

Ми згадували, що за два дні  – 17 і 18 квітня –  2017 року в держреєстр Росії були внесені дані про Бурлакова Павла Миколайовича як керівника  дев’яти ТОВ, що входять чи входили до складу ГК «РОТА».Однак є ознаки того, що його сім’я перебралась до Росії раніше. Син та донька Бурлакова від першого шлюбу мешкають в Україні, а друга дружина Людмила, син Михайло та донька Анастасія – на Московщині.

У січні 2015 року сенатор Дмітрій Саблін, вожак «Ночньіх волков» Алєксандр Залдостанов, письменник-шовініст Ніколай Старіков та інші пов’язані зі спецслужбами ультранаціоналісти,  створили рух «Антимайдан». 

На фото ниже – зустріч  активістів «Антимайдану» з головним путінським нічним  вовком Хірургом у квітні 2015 року в Москві. Хлопчина у сірому капюшоні поруч із байкером  – Михайло Бурлаков, син Павла Бурлакова.

Михайло Бурлаков (в капюшоні) на зустрічі з байкером Алєксандром Залдостановим-«Хірургом», 2015  р. Фото: antimaidan.ru

У 2013 році він став студентом Київського національного економічного університету, а після окупації Криму продовжив навчання в Москві та почав активну діяльність в організаціях, пов’язаних із «Боевым братством» і «Единой Россией». 

Причому упродовж усіх наступних років бачимо Михайла Бурлакова поруч із сином політика Антоном Сабліним. Обидва стають активістами молодіжного крила «Боевого братства» – «Волонтерской роты», проводять заходи у Підмосков’ї, там, де знаходяться і бізнес-інтереси Сабліна-старшого.

Антон Саблін (ліворуч) та Михайло Бурлаков на суботнику «Волонтерской роты» «Боевого братства», 2021 р.  Фото: ejednevnik-farser.info

Михайло Бурлаков бере участь у патріотичних маршах – тут він на Червоній площі на акції «Бессмертный полк». Як активіста «Волонтерской роты»; його залучають до заходів МНС у Москві із цивільної оборони та  круглого столу МВС щодо протидії екстремізму і тероризму.

А восени 2021 року Антона та Михайла на сайті «Боевого братства» вже називають помічниками Дмітрія Сабліна.

Антон Саблін та Михайло Бурлаков (другий та крайній праворуч), помічники Дмітрія Сабліна, 2021 р. Фото: bbratstvo.com

Бурлаков-старший  також поєднує керівництво бізнесом Сабліна з участю у заходах «Боевого братства». У 2017 році на круглому столі центру «Точка опоры» (структура «Боевого братства») він вказаний як голова його Координаційної ради, часто його називають помічником Сабліна, а в 2021 році, на презентації вже третього випуску книги «Обыкновенный фашизм», – політичним діячем. 

Компанія для розповіді про начебто злочини української армії на Донбасі зібралась ще та: політики і пропагандисти, пов’язані з російськими спецслужбами, та їхні агенти – зрадники з України. Тут і недозасуджений Кирило Вишинський, керівник російської мережі, що діяла в Україні під прикриттям медіа; і Сергій Колбін, екскерівник севастопольського Беркуту, що причетний до розстрілів на Майдані і організації блокпостів на в’їзді до Криму для сприяння його окупації РФ; а також ексурядовець Криму і топ-менеджер імперії Сабліна – Павло Бурлаков.

Павло Бурлаков на презентації книги Д.Сабліна і М.Ґріґорʼєва «Обыкновенный фашизм», 2021 р. Фото: Facebook

«Дуже смішно слухати європейських лідерів, коли вони кажуть про права людини. Це такий гарний букет з хороших квітів на могилі демократії, яка в них давно померла, яку вони давно поховали», – говорив у своєму виступі  Павло Бурлаков, «акаючи» на московський манер.

З початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну Бурлаков продовжує брати участь у мілітарних заходах «Боевого братства». У вересні 2022 -го року на відкритті військово-спортивних змагань «Тропа «Боевого братства» розгорнули великий прапор перемоги начебто доставлений у Москву із окупованого Маріуполя.

Павло Бурлаков (виділений червоним) тримає прапор перемоги, привезений нібито з Маріуполя, Нова Москва, 2022 р. Фото: скріншот відео Youtube

У злитих базах бронювання авіаквитків ми знайшли дані про спільні подорожі Бурлакова із керівниками Всеросійської організації «Боевого братства». Разом з  генерал-лейтенантами запасу Іваном Агєєнком та Євгєнієм Зубарєвим, які є заступниками голови організації, у 2022 році Бурлаков літав з Москви до Владикавказу. А в липні 2023-го компанію йому складали той же генерал Агєєнко та Іван Ванханен. 

Останнього маємо представити окремо, адже це ще один представник кримських «македонців» у команді Сабліна. Ванханен займав кілька керівних посад у Криму, остання – голови Рескомітету з транспорту і зв’язку. А з  2018 року він є гендиректором московського ТОВ «Троя» , що належить компанії із ГК «РОТА» Дмітрія Сабліна. Саме в цій компанії працевлаштований старший син Сабліна – Антон, про якого ми вже згадували. Принаймні, посаду заступника гендиректора «Трої» він займав на момент обрання муніципальним депутатом в Ново-Пєрєдєлкіно.

Іван Ванханен, гендиректор ТОВ «Троя», що належить компанії із Групи «РОТА» Дмітрія Сабліна. Фото: соцмережі

До речі, перелік компаній Сабліна, якими керував Ванханен, майже тотожний з переліком, де посади директора займав Бурлаков. Тож обох можна назвати топ-менеджерами імперії Сабліна. Щоправда мешканці Підмосков’я, невдоволені агресивними бізнес-проектами Дмітрія Сабліна, звуть їх інакше – «українська ОЗГ».

На жаль, нам не вдалося поки що звʼязатись із Павлом Бурлаковим за жодним із раніше активних номерів, аби запитати: де він і як воно –  служити ворогу своєї країни. Тож якщо він читає цей матеріал чи дивиться наше відео, просимо зв’язатись із редакцією ЦЖР, щоб ми могли реалізувати його право на відповідь. 

Примітно, що в мережі не знаходяться жодні посилання на якусь діяльність Павла Бурлакова у 2024 році. Як і його сина Михайла, який досить активно працював у молодіжці «Боевого братства» раніше. З якої причини обидва колаборанта старанно шифруються – не відомо. Про те, що вони живі, свідчать дійсні індивідуальні податкові номери, які за інших обставин ФПС ліквідовує. 

Сумнівно, що, прослуживши стільки років у бізнес-імперії Сабліна і фактично ставши його конфідентом, Павло Бурлаков раптом відійшов від справ. Можливо, нинішня діяльність Бурлакова непублічна, бо вона – специфічна. Приміром, пов’язана із бригадою «ГРОМ «Каскад» – її забезпеченням і постачанням всього, що потрібно для роботи підрозділу БПЛА. Не виключено також, що таланти Бурлакова стали затребувані на ТОТ України, де він може представляти бізнес-інтереси Сабліна. 

І зовсім не фантастичною виглядає третя версія. Відсутність кримінальних проваджень та санкцій стосовно Павла Бурлакова дозволяє йому вільно пересуватись світом з українським паспортом. Ніщо не заважає йому, як і його сину Михайлу, осісти десь у Європі чи навіть у США як переселенцям з України і звідти продовжувати служити Сабліну і Росії. З санкціями у нас, як ми не раз говорили, геть недобре. Не повірите, але санкції РНБО, введені щодо «Боевого братства» у 2018 році, вже не діють, бо їх вводили лише на три роки. І не відновили навіть після того, як «Боевое братство» стало базою для формування першої бригади БПЛА «ГРОМ «Каскад», яка сьогодні воює проти України і щодня вбиває українців по всій лінії фронту. Про її діяльність ми і розповімо у наступній частині розслідування.

Відеоверсію розслідування дивіться тут: