Колишній голова Рескомітету Криму з транспорту очолює скандальну компанію із бізнес- імперії депутата Держдуми Дмітрія Сабліна

Крим
Іван Ванханен, гендиректор ТОВ «Троя», що належить компанії із Групи «РОТА» Дмітрія Сабліна. Фото: соцмережі

Колишній голова Республіканського комітету АРК з транспорту та зв’язку Іван Вільямович Ванханен є гендиректором підмосковного ТОВ «Троя», входить до Групи компаній «РОТА» Дмітрія Сабліна, депутата Державної Думи і заступника голови організації ветеранів «Боевое братство». 

Іван Вільямович Ванханен до окупації Криму входив до команди так званих “македонців” – представників Донецька і Макіївки в кримських урядах  Василя Джарти та Анатолія Могильова. У травні 2010 року  Ванханена призначили на посаду заступника міністра транспорту і зв’язку, а вже у серпні – керівником підприємства “Кримтролейбус”, в той час, коли був оголошений тендер на закупівлю тролейбусів. Остання перед окупацією Росією Криму посада Ванханена – голова Рескомітету АРК з транспорту і зв’язку. 

Розслідування ЦЖР встановило, що з 2015 року  Ванханен був керівником ще восьми компаній із ГК “РОТА”, більшість із яких були  ліквідовані у два минулі роки. ТОВ “Троя” він очолює з 2018 року. Засновником компанії є інше ТОВ “РОТА-Девелопмент”, що належить Дмітрію Сабліну (76%), його дружині Аллі Налчі (9%) та ще шести засновникам з невеликими частками, серед яких – генерал-лейтенант запасу Іван Агєєнко, заступник голови Всеросійської організації ветеранів “Боевое братство”. 

Саме в цій компанії  працевлаштований старший син Дмітрія Сабліна та Алли Налчі – Антон Саблін, активний член “Волонтерской роты “Боевого братства “. Принаймні, посаду заступника гендиректора «Трої» він займав на момент обрання муніципальним депутатом в Ново-Пєрєдєлкіно. 

ТОВ “Троя” зареєстроване у підмосковному місті Химки, його основний вид діяльності – купівля і продаж земельних ділянок. “Троя” має скандальну репутацію через порушення екологічних норм у місцях своєї діяльності. 

Як виявило розслідування ЦЖР, посади директора компаній із бізнес-імперії Дмітрія Сабліна займав також Павло Бурлаков, перший віце-прем’єр АР Крим в урядах Джарти та Могильова. У квітні 2017 року він був призначений керівником дев’яти компаній групи «РОТА», у наступні роки на сайті ГК “РОТА” і в медіа його вказували як голову ради директорів холдингу “РОТА-Агро”. Переліки компаній, якими в різний час керували Ванханен і Бурлаков, майже тотожні. Бурлаков також бере участь у проектах “Боевого братства” і є членом партії “Единая Россия”, 2019 році був обраний заступником керівника Севастопольського відділення партії.