Олексія Дригваля, рятувальника з Херсона, суд визнав винним у колабораційній діяльності і покарав одним роком позбавлення волі

Влада

Малиновський районний суд міста Одеси 5 жовтня виніс вирок Олексію Дригвалю з Херсона, який під час окупації був співробітником Державної служби України з надзвичайних ситуацій. За перехід на бік ворога його визнано винним у колабораційній діяльності. Свою провину Дригваль визнав повністю, за що отримав один рік позбавлення волі. Натомість дружина і захисниця його колеги Олексія Левченка, який також обвинувачується в колабораціонізмі, вважають цю справу над ним несправедливою.

Про це з посиланням на вирок суду повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Суд встановив, що Олексій Дригваль, бувши діючим співробітником головного управління ДСНС у Херсонській області з корисливих мотивів добровільно перейшов на бік ворога і працював на росіян «начальником відділу організації зв’язку апарату управління служби у справах цивільної оборони, надзвичайних ситуацій і ліквідації наслідків стихійних лих по Херсонській області» окупаційної адміністрації Херсонщини. 

«Дригваль забезпечував організацію діяльності цього відділу та здійснював заходи, спрямовані на налагодження, підтримання та організацію роботи та налаштування роботи персоналу, техніки, обладнання для забезпечення організації зв’язку так званого апарату управління вказаної служби», – вказано у вироку суду.

Окупанти встановили йому посадовий оклад у 22905 рублів з місячною грошовою премією в такому ж розмірі. За червень 2022 року росіяни виплатили Олексію Дригвалю «зарплату» розміром 59218 рублів. А 1 липня 2022 року вони «поновили» його у військовому званні підполковник. 

Наявних у матеріалах справи наказів окупаційної адміністрації про прийняття Дригваля на службу і «поновлення» його звання, написаної ним заяви про прийняття на роботу до незаконно створеного росіянами органу і відомості про отримання зарплати виявилось достатньо для визнання вини. 

«Суд вважає, що дії Олексія Дригваля кваліфіковані як колабораційна діяльність правильно», – зазначено у вироку.

Сам обвинувачений в суді свою вину визнав беззастережно і в повному обсязі. 

Попри те, що санкція статті, за якою Олексія Дригваля визнано винним у колабораційній діяльності – ч. 5 ст. 111-1 КК України – передбачає покарання від 5 до 10 років позбавлення волі, суд покарав його одним роком за ґратами без конфіскації майна. Також його позбавлено права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій в органах ДСНС України строком на 10 років. Строк відбування покарання буде обчислюватися з дати набрання вироком законної сили, з зарахуванням терміну попереднього ув’язнення – з 25 січня 2023 року.

Такий невеликий термін ув’язнення суд вирішив йому дати через «щире каяття, активне сприяння розкриттю кримінального правопорушення, не завдання нікому шкоди, позитивні характеристики з попереднього місця роботи та нагороди обвинуваченого і наявність у нього на утриманні недієздатного батька похилого віку». Крім того, Дригваль зобов’язався співпрацювати зі слідством у викритті інших колаборантів і зрадників.

Тим часом у Малиновському районному суді Одеси розглядається справа його колеги з Херсона Олексія Левченка. Дружина і захисниця останнього називають його обвинувачення несправедливим, оскільки росіяни влітку 2022 року почали створювати паралельний «МЧС Росії» і інші незаконні органи влади на Херсонщині, але реальну роботу продовжували виконувати ті ж українські рятувальники. До осені 2022 року вони отримували українську зарплату і лише на початку вересня, коли ЗСУ активізували наступ на півдні, їм прийшов наказ за можливості виходити – ті, хто залишаться, зарплату більше не отримуватимуть.

Олексій і Ольга Левченки

Олексій і Ольга Левченки

За словами Тетяни Бабкової, адвокатки Олексія Левченка, її підзахисний одразу після звільнення Херсона пройшов перевірку СБУ, жодних претензій до нього не висували. На її думку, одеському СБУ, яке заводило справу щодо Левченка, просто «потрібні показники».

  • Як повідомляв ЦЖР, Приморський районний суд міста Одеси 27 вересня визнав винною Світлану Бубуєк, прибиральницю окупаційної адміністрації села Дудчани Милівської громади на Херсонщині винною в колабораційній діяльності. За організацію незаконного референдуму у вересні 2022 року їй дали 6 років за ґратами з конфіскацією всього майна. Сама колаборантка свою вину не визнала і жалілася, що окупанти так і не заплатили їй обіцяні за «референдум» 50 тисяч рублів. Водночас Світлана Бубуєк причетна також до викрадення і вбивства окупантами одного з мешканців Дудчан.