Андрію Чуйкову, який очолив псевдовиш у Мелітополі та заганяв студентів в «Юнармію», повідомлено про підозру

Влада
Андрій Чуйков
Андрій Чуйков очолив підрозділ “Юнармії”. Фото:mgu_mlt

Колишнього міліціонера Андрія Чуйкова, який очолив в окупованому Мелітополі псевдовиш, правоохоронці звинувачують в колабораційній діяльності за організацію і керівництво відділенням пропагандистської мілітарної молодіжної організації «Юнармія», що готує молодь до служби у Збройних силах РФ. 

Повідомлення про зміну підозри Андрію Чуйкову опубліковане на сайті Офісу Генерального прокурора України, передає Центр журналістських розслідувань.

Правоохоронці зібрали докази того, що не пізніше листопада 2022 року Чуйков добровільно зайняв посаду керівника Запорізького регіонального штабу “Всеросійської дитячо-юнацької організації “Юнармія”. На посаді керівника він організовував, та давав вказівки висвітлювати заходи за участі цієї мілітарної організації, основною аудиторією яких є неповнолітні мешканці окупованих територій

“Зазначена незаконна дитяча організація спрямована на залучення та мілітаризацію дітей з ТОТ… Будь які політичні заходи за участю членів “Юнармії” та її популяризація на тимчасово окупованих територіях України несе загрозу для національної безпеки”, – сказано в тексті підозри.

Чуйкову повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.6 ст.111-1 КК України – організація та проведення заходів політичного характеру, здійснення інформаційної діяльності у співпраці з державою-агресором та/або його окупаційною адміністрацією, спрямованих на підтримку держави-агресора, її окупаційної адміністрації чи збройних формувань та/або на уникнення нею відповідальності за збройну агресію проти України, за відсутності ознак державної зради.

Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від десяти до дванадцяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої.

***

В квітні 2023 року Служба безпеки України повідомила Чуйкову про підозру у державній зраді та посяганні на територіальну цілісність України.


В травні 2022 року Андрій Чуйков очолив так званий «Мелітопольский государственный университет», створений окупантами на базі віджатого майна державного педагогічного університету (МДПУ), Таврійського державного агротехнологічного університету (ТДАТУ), Класичного приватного університету, Бердянського державного педагогічного університету.

В 2014 році Чуйков, який був підполковником міліції та викладачем Харківського національного університету внутрішніх справ, під час мітингу антимайдану публічно відмовився від посвідчення співробітника МВС України.