Зеленський надав Мустафі Джемілєву звання Героя України

Влада
Зеленский Джемилев

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із лідером кримськотатарського народу, правозахисником, народним депутатом України, визначним політичним і громадським діячем Мустафою Джемілєвим і надав йому звання Героя України.

Лідер кримськотатарського народу заявив, що для нього честь отримати найвищу відзнаку, адже її одержують воїни, які ціною свого життя відстоюють свободу, територіальну цілісність і незалежність України.

Мустафі Джемілєву сьогодні виповнюється 80 років. Зеленський привітав ювіляра і подякував за відстоювання інтересів України й боротьбу за права кримських татар.

Фото: Офіс президента

Лідер кримськотатарського народу заявив, що для нього честь отримати найвищу відзнаку, адже за два роки повномасштабної війни її одержують воїни, які ціною свого життя відстоюють свободу, територіальну цілісність і незалежність України.

Мустафа Джемілєв подякував президентові за всебічний захист прав кримських татар.

“Ваші слова про те, що ця війна не може бути закінчена доти, поки не буде звільнено останній квадратний метр нашої території, вселяють упевненість, що ми здобудемо свободу. Мені сьогодні вже 80 років, і в мене на цій землі ще одна мрія: повернутися на свою батьківщину й бути похованим на своїй землі. І ваша тверда позиція стосовно нашої територіальної цілісності дає впевненість, що це обов’язково здійсниться. Дякую вам за цю високу нагороду. Слава Україні!” – сказав Джемілєв.

Фото: Офіс президента

В окупованому Криму «Армянський міський суд» 22 квітня заочно призначив народному депутату України, національному лідеру кримськотатарського народу Мустафі Джемільову за нібито «незаконний перетин держкордону РФ» 3 травня 2014 року, покарання у вигляді двох років позбавлення волі умовно зі звільненням від покарання «за амністією у зв’язку з 70-річчям перемоги у Великій вітчизняній війні».

Нагадаємо:

  • 9 квітня 2014 року російська влада заборонила лідеру кримськотатарського народу Мустафі Джемілєву в’їжджати в Росію, включаючи окупований Крим.
  • 13 квітня 2020 року російські слідчі в Криму пред’явили обвинувачення Мустафі Джемілєва за трьома статтями в рамках попереднього слідства: за ч.3 ст. 322 КК РФ (незаконний перетин державного кордону РФ), по ч.1 ст. 222 КК РФ (незаконне придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння зброї, його основних частин, боєприпасів) і за ч. 1 ст 224 КК РФ (недбале зберігання вогнепальної зброї, яка створила умови для його використання іншою особою, якщо це спричинило смерть людини або інші тяжкі наслідки). Перша стаття стосується подій 3 травня 2014 року, коли Джемілєв намагався потрапити в окупований Крим через пункт пропуску «Каланчак» на адмінкордоні з Херсонською областю. Тоді його не пропустили і він був змушений повернутися в Київ. Друга і третя статті мають відношення до справи сина Мустафи Джемілєва Хайсера, який в травні 2013 року у дворі свого будинку в Бахчисараї, випадково вистріливши з батьківської рушниці, вбив знайомого сім’ї. Спочатку суд у цій справі проходив на території України, проте після окупації Криму його перенесли в російський Краснодар.