Зеленський затвердив нові санкції проти Азарова, Аксенова та Табачника

Влада
Президент України Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 18 листопада «Про застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)».

Відповідні укази президента №758/2023 та №759/2023 опубліковані на сайті президента.

Обмежувальні заходи терміном на 10 років запроваджуються проти колишнього прем’єр-міністра України Миколи Азарова, ексміністра освіти та науки Дмитра Табачника, так званого «глави Криму» Сергія Аксенова, колишніх народних депутатів України Олега Царьова та Дмитра Святаша, так званого «голови ЛНР» Леоніда Пасічника, депутата Держдуми РФ Дмитра Сабліна та колишнього українського телеведучого Юрія Кота.

Також санкції застосовані до ще 100 фізичних осіб та 37 юридичних осіб.

Санкції передбачають блокування активів, повне обмеження торговельних операцій, а також транзиту ресурсів, польотів і перевезень територією України, запобігання виведенню капіталів за межі України, призупинення виконання економічних і фінансових зобов’язань, заборону участі в приватизації, оренді державного майна, заборону на здійснення публічних і оборонних закупівель товарів, робіт і послуг у юридичних осіб, заборону на здійснення угод із цінними паперами, заборону на збільшення розміру статутного капіталу господарських товариств та інших організацій, а також заборону на збільшення розміру статутного капіталу.

Нагадаємо:

  • 19 березня 2021 року РНБО ввела санкції проти низки колишніх високопоставлених посадових осіб і осіб, які сприяють зміцненню окупаційного режиму в Криму і на Донбасі. В списку зокрема були: Микола Азаров, Дмитро Табачник та Сергій Аксенов. Секретар РНБО Олексій Данилов зазначив, що Україна ввела максимальний обсяг санкцій, які передбачені чинним законодавством. В СБУ повідомили, що в 2014 році ці посадові особи сприяли спецслужбам РФ в окупації ураїнських територій, координували злочинну діяльність силових структур, перешкоджали правам і свободам громадян.

***

24 февраля 2022 года президент РФ Владимир Путин заявил о проведении «специальной военной операции» на оккупированном Донбассе. Россия нанесла ракетные удары по территории Украины и начала прямое полномасштабное вторжение на четырех направлениях. Вооруженные силы Украины дают отпор врагу: план блицкрига — захватить Киев за два-три дня — провалился, российская армия отступила от столицы, потерпела сокрушительное поражение на Харьковском направлении, в ноябре 2022 года ВСУ освободили Херсон и правобережье области. Российские военные совершают тысячи военных преступлений и преступлений против человечности на всей территории Украины.

Центр журналистских расследований ведет ежедневную хронику Война России против Украины на всех площадках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter