Закупівля ракетного озброєння і боєприпасів: у Міноборони розповіли, на що планують витрачати гроші у 2024 році

Влада

Пріоритетами оборонного бюджету у 2024 році будуть закупівля ракетного озброєння і боєприпасів.

Про це повідомив заступник міністра оборони Юрій Джигир.

“Уряд перед міністерством поставив завдання максимально контрактувати озброєння і військову техніку українського виробника. І за нашими оцінками, більше 190 мільярдів гривень з коштів, які будуть контрактуватися у наступному році, залишаться у вітчизняного виробника”, – йдеться в повідомленні.

Повідомляється, що на цей напрямок з коштів, запланованих на 2024 рік, спрямують приблизно 175 мільярдів гривень.

Ще близько 80 мільярдів гривень планують витратити на військову техніку.

Наступним пріоритетом буде поточний ремонт пошкодженої військової техніки і закупівля запчастин до неї.

Міністерство оборони прискорило постачання нових зразків зброї до Збройних Сил України. Очікується, що процес постачання нових зразків озброєння і військової техніки скоротиться до 20 днів.

Як повідомлялось, 17 жовтня 2023 року Міноборони України ухвалило наказ, згідно з яким втрачене у бою військове майно будуть списувати за спрощеною процедурою – до 20 днів заміть шести місяців. Зокрема, це спростить використання українськими бійцями БПЛА, включно з дронами-камікадзе.

Міноборони запровадило спрощений порядок допуску до експлуатації безпілотних систем і засобів радіоелектронної боротьби (РЕБ) – їх допускатимуть у війська на підставі акту спільних відомчих випробувань або за результатами вивчення заявлених виробником тактико-технічних характеристик.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter