Марія Очаковська, гауляйтерка села Максима Горького на Херсонщині, про яку писав ЦЖР, отримала підозру за роботу на окупантів

Влада

СБУ 23 листопада заочно повідомила про підозру в колабораційній діяльності 45-річній Марії Очаковській, гауляйтерці села Максима Горького Новорайської громади Бериславського району на Херсонщині, про яку писав ЦЖР. За роботу на ворога вона може сісти за ґрати на строк від п’яти до десяти років.

Про це з посиланням на текст підозри повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Слідчі встановили, що Очаковська Марія Василівна, уродженка м. Дунаївці Хмельницької області, 12 липня 2022 року добровільно зайняла посаду так званої голови «Максимогорьковского сельского совета». 

«Гауляйтерка села формувала апарат незаконного органу влади, комунальних підприємств та установ, зверталась до гауляйтера Бериславського району Андрія Костюка з проханням розмінувати територію, що обумовлювало залучення до цих робіт російського окупаційного контингенту, займалась проведенням незаконного референдуму з «приєднання» Херсонщини до РФ, проводила збори мешканців і ініціювала питання «виходу» села Максима Горького з меж Новорайської територіальної громади», – йдеться в тексті підозри.

За скоєний злочин Марії Очаковській заочно повідомили про підозру за ч. 5 ст. 111-1 КК України, за якою передбачене покарання від 5 до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Як повідомляв ЦЖР, до свого переходу на бік ворога Марія Очаковська працювала інспекторкою відділу земельних відносин та комунальної власності Новорайської сільської ради. За словами місцевих, Марія Очаковська займалася здачею російським загарбникам односельців. Вона прилаштувала на роботу до фейкового «сельсовета» своїх родичів і розселяла окупантів у місцевих адміністративних будівлях, які зараз уже зруйновані ударами ЗСУ.

Про окупацію Новорайської громади і перші кроки з її відновлення читайте в репортажі ЦЖР «Росіяни вибивали мені паркан, у хату лізли, по сараях лазили, в трусах жіночих рились – всюди шукали якогось Бандеру».