Кабмін вніс зміні у порядок виплат ВПО: що треба знати

Влада
Фото: facebook.com/MReintegration

Кабмін України вніс деякі зміни в процедуру виплат внутрішньо переміщеним особам (ВПО). Переселенці, які деякий час проживали за кордоном, можуть звернутися за призначенням виплати через 15 робочих днів після повернення в країну. ВПО, які не працюють без причини, мають посприяти своїй зайнятості протягом трьох місяців із дня призначення виплат.

Це передбачено Постановою КМУ від 21 листопада 2023 р. №1226 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо врегулювання окремих питань стосовно внутрішньо переміщених осіб», повідомляє Урядовий портал.

У документі зазначається, що переселенці, які деякий час проживали за кордоном, можуть звертатися за призначенням виплат через 15 робочих днів після повернення в Україну. Це стосується тих, хто оформлює виплати вперше.

У разі повторного переміщення в результаті обов’язкової евакуації після 1 серпня 2023 року особи, які раніше отримували виплати, зможуть отримувати допомогу протягом ще 6 місяців. Але за умови їх включення до списків евакуйованих, які затверджуються обласними військовими адміністраціями. А у разі евакуації за допомогою волонтерів чи самостійно необхідно повідомити ОВА.

ВПО отримуватимуть виплати 3 місяці після дати завершення бойових дій (можливих бойових дій) або тимчасової окупації у населених пунктах, із яких вони перемістилися. Раніше виплати припинялися на наступний місяць.

Крім того, непрацююча особа працездатного віку за відсутності поважних причин упродовж 3 місяців із дня призначення виплат ВПО повинна посприяти своїй зайнятості. Зокрема, шляхом працевлаштування, реєстрації як фізичної особи – підприємця, подання заяви для отримання гранту на бізнес / ваучера на навчання тощо. Або набути статусу безробітного, зареєструвавшись у центрі зайнятості.

Також урядова постанова врегульовує питання оформлення довідки про взяття на облік ВПО.

Нагадаємо: