Суд у Фінляндії залишив під вартою лідера російського угруповання «Русич», неонациста Яна Петровського

Влада

Суд у Фінляндії залишив під арештом Яна Петровського, бойовика неонацистської диверсійно-штурмової розвідувальної групи Русич, який брав участь у війні проти України.

Як повідомляє телеканал Yle, на судовому засіданні 11 грудня продовжити арешт неонациста вимагала фінська прикордонна служба.

Повідомляється, що районний суд вирішив приховати особу затриманого, однак, за інформацією журналістів, розгляд стосувався саме Яна Петровського.

Заступник начальника Головного слідчого управління Нацполіції України Сергій Пантелеєв повідомив, що Україна сприятиме розлсідуванню справи, яку щодо Яна Петровського відкрили у Фінляндії. 

«Генеральна прокуратура Фінляндії розпочала відповідне кримінальне розслідування відносно цього персонажу. Ми зі свого боку надали і будемо надавати всю можливу інформацію відносно його злочинів, вчинених на території України», – повідомив Пантелеєв. 

8 грудня Верховний суд відмовив в екстрадиції Петровського в Україну для суду через погані умови утримання у в’язницях країни та постановив звільнити його з-під варти.

Ян Петровський — один з лідерів та командирів диверсійно-штурмової розвідувальної групи (ДШРГ) «Русич» яка підтримує зв’язки з приватною військовою компанією «Вагнер», ДШРГ «Русич» бере участь у бойових діях разом із російськими військовими в агресивній війні проти України. Російський найманець також є позаштатним співробітником головного управління генерального штабу збройних сил російської федерації. Позивний «Великий Словян», «Словян».

Воював проти України на Донбасі у 2014-2015 роках. З 2007 року Петровський жив у Норвегії. У 2017 році його позбавили посвідки на проживання в цій країні та депортували.

У липні 2023 року Яна Петровського затримали у Фінляндії за «порушення міграційного законодавства» Шенгенської зони та подання неправдивих даних (ймовірно, це могло бути пов’язане з тим, що він представився як «Воїслав Торден»).

Нагадаємо:

  • 12 вересня 2021 року стало відомо про затримання поліцією Чехії в аеропорту Праги громадянина РФ Олександра Франчетті за запитом прокуратури АРК та Севастополя.
  • В лютому 2022 року Міський суд Праги погодив екстрадицію  Олександра Франчеттіз Чехії до України. Однак після початку повномасштабного вторгнення Росії переглянув це рішення та відмовив в екстрадиції.
  • У жовтні 2023 року Міський суд Праги частково виправдав Олександра Франчетті та звільнив з-під варти. Попри те, що прокуратура подала на рішення апеляційну скаргу, Франчетті вдалося виїхати з країни. В березні 2023 року Франчетті з’явився в Криму та дав інтерв’ю севастопольскому виданню ForPost.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter