Суд Праги дозволив екстрадицію росіянина Франчетті до України

Новини
Олександр Франчетті у міському суді Праги, 14.09.2021 Фото: Ondřej Deml, ČTK

Міський суд Праги 18 лютого вирішив дозволити екстрадицію активного учасника російської окупації Криму, фігуранта розслідування ЦЗР Олександра Франчетті, видачі якого добивається Україна.

Про це повідомляє чеське видання novinky.cz.

Міський суд Праги вважає, що усі вимоги щодо екстрадиції  активного учасника російської окупації Криму, фігуранта розслідування ЦЗР Олександра Франчетті виконані. 

«Екстрадиція Олександра Франчетті є прийнятною», – заявила глава суддівської колегії Бланка Бедржіхова. 

«Ми прийшли до однозначного висновку, що аргументи захисту не мають успіху», – додала вона. 

За словами Бедржихової, за чеським законодавством діяльність Франчетті відповідала би юридичним ознакам участі в злочинній групі або навіть злочину терористичного акту.

13 січня 2022 року міська прокуратура Праги висунула пропозицію про видачу Чехією російського громадянина Олександра Франчетті, який брав участь в анексії Російською Федерацією українського півострова Крим, правоохоронним органам України

Остаточне рішення про передачу затриманого 12 вересня 2021 року в празькому аеропорту на підставі виданого Україною міжнародного ордера на арешт росіянина Олександра Франчетті ухвалить міністр юстиції Чехії.

Центр журналістських розслідувань в матеріалі «Туристи Путіна: Олександр Франчетті» спецпроекту «Шуцмани Путіна» розповідав про долю громадянина РФ Олександра Франчетті, який під час окупації Криму Росією на початку 2014 року очолював розвідувальний підрозділ «Северный Ветер» так званої «Самооборони Севастополя». Після закінчення «російської весни» на півострові він виявився вже не потрібен Росії. Франчетті виїхав на ПМЖ до Чехії, де перетворився на завзятого критика путінського режиму.