Канада запровадила нові санкції проти 30 росіян, які причетні до псевдовиборів на тимчасово окупованих територіях

Влада
Представники «виборчої комісії» у супроводі військового РФ на окупованій території України.

Канада запровадила нові санкційні обмеження проти 30 громадян Росії, які причетні до організації і проведення незаконних «виборів» на тимчасово окупованих територіях України у вересні 2023 року.

Про це повідомляється на сайті уряду Канади.

Санкції застосовані проти осіб, які балотувалися на незаконно організованих Кремлем псевдовиборах у тимчасово окупованій частині Херсонської області, зокрема до «регіональних законодавчих зборів». 

«Балотуючись на ці «офіційні» державні посади на окупованих Росією територіях України, ці особи мали на меті легітимізувати незаконне, повномасштабне вторгнення Росії в Україну, уможлививши запровадження російського законодавства, засобів масової інформації, освіти та валюти для «русифікації» українців, які залишаються на територіях під окупацією», — зазначила очільниця канадського МЗС. 

Список осіб, проти яких запроваджено санкції, поки не оприлюднено

Нагадаємо: 

  • У вересні 2023 року на тимчасово окупованих територіях Херсонщини пройшли так звані «вибори», які організувала окупаційна влада. У «виборчій комісії» заявили про явку у понад 65%. На лівобережжі Херсонщини загалом за чотири російські партії, за заявами окупаційної ЦВК, проголосувало майже 350 тисяч виборців. Ці цифри суперечать підрахункам кількості населення, які у квітні цього року приводили самі ж росіяни. Так, у своєму інтерв’ю російським ЗМІ 4 квітня 2023 року так звана «міністр соціальної політики» Херсонської області Алла Бархатнова зазначила, що на окупованих територіях області проживає 305 тисяч осіб. Це на 45 тисяч менше, ніж кількість виборців, які нібито проголосували на псевдовиборах.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter