Байден ввів у дію санкції проти іноземних банків, які допомагають російському ВПК

Влада
Президент США Джо Байден. Фото: AP

Президент США Джо Байден підписав указ про впровадження санкційних обмежень проти проти іноземних фінансових установ, які порушують санкції проти Росії та причетні до операцій, повʼязаних із постачанням для російського оборонно-промислового комплексу.

Указ 22 грудня опублікований на сайті Білого дому.

Згідно з документом, міністр фінансів США після консультацій із державним секретарем і міністром торгівлі може накладати на іноземні фінансові установи санкції, якщо вони проводили або сприяли будь-якій суттєвій угоді чи угодам, пов’язаним з російською військово-промисловою базою, включаючи продаж, постачання або передачу, прямо чи опосередковано, до Російської Федерації будь-якого предмета чи класу предметів.

Зокрема, санкції передбачають заборону на відкриття чи ведення кореспондентських рахунків чи наскрізних рахунків у Сполучених Штатах, а також блокування всього майна та власності, що знаходяться у США, та забезпечення, що це майно та власність не можуть бути передані, оплачені, вивезені, вилучені чи іншим чином продані.

Під “іноземними фінансовими установами” маються на увазі будь-які установи, що надають фінансові послуги – від банків до пенсійних фондів чи операторів платіжних систем, а також їхні дочірні компанії.

Санкції можуть накладатись без попередження.

Також указом до Сполучених Штатів заборонено імпорт продуктів: риба, морепродукти, алкоголь, діаманти та інші продукти, які повністю або частково виготовлені в Росії.

Нагадаємо:

  • Міністерство фінансів й Державний департамент США наклали понад 2 тисячі санкцій проти Росії через розв’язану нею війну проти України.
  • Президент США Джо Байден своїм указом продовжив до кінця 2023 року дію надзвичайного стану національного масштабу, запровадженого ще у березні 2014 року після російської окупації Криму, та пов’язані з ним санкції проти РФ з відповідним доповненнями.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter