США оголосили про новий пакет військової допомоги Україні на $250 млн: ракети для ЗРК NASAMS, боєприпаси для HIMARS, ПТРК та снаряди

Влада
Завантаження у транспортний літак боєприпасів для України на авіабазі ВПС США Дувр, штат Делавер. Фото: defense.gov

США оголосили про новий 54-й пакет військової допомоги Україні на 250 млн доларів. До нього, зокрема, увійшли ракети для систем ППО NASAMS, додаткові боєприпаси для систем HIMARS, артилерійські снаряди калібрів 155 та 105 мм, ПТРК та патрони.

Про це повідомляє міністерство оборони США.

«Це оголошення є п’ятдесят четвертим траншем обладнання Адміністрації Байдена, яке буде надано з запасів Міністерства оборони для України з серпня 2021 року. Цей пакет включає додаткові засоби протиповітряної оборони, артилерійські боєприпаси, протитанкову зброю та інше обладнання щоб допомогти Україні протистояти агресивній війні з боку Росії», – йдеться у повідомленні.

До цього «вкрай необхідного пакету, вартість якого становить до 250 мільйонів доларів США» увійшли:

додаткові ракети для систем ППО NASAMS;
зенітні ракети Stinger;
компоненти систем протиповітряної оборони;
додаткові боєприпаси для високомобільних ракетно-артилерійських систем HIMARS;
артилерійські снаряди калібру 155 мм;
артилерійські снаряди калібру 105 мм;
протитанкові ракети трубного пуску з оптичним відстеженням і дротовим наведенням TOW;
протитанкові системи Javelin і AT-4;
понад 15 мільйонів патронів для стрілецької зброї;
підривні боєприпаси для знищення перешкод;
запчастини, медичне обладнання, технічне обслуговування та інше допоміжне обладнання.

«Ці засоби підтримають найбільш нагальні потреби України, щоб дати можливість її силам захистити суверенітет і незалежність. Лідерство США має істотне значення для підтримання коаліційних зусиль близько 50 союзників і партнерів, які зараз підтримують Україну», – наголосили у Пентагоні.

Як повідомлялось, 12 грудня 2023 року адміністрація президента США Джозефа Байдена оголосила про 53-й пакет військової допомоги Україні на 200 млн доларів. До нього, зокрема, увійшли боєприпаси для HIMARS, ракети для систем ППО AIM-9M, протирадіолокаційні ракети HARM, артилерійські снаряди, ПТРК та патрони для стрілецької зброї.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter