Олександр Фатєєв, колишній селищний голова Комишан, що під Херсоном, отримав підозру в роботі на ворога

Влада
Олександр Фатєєв, колаборант. Фото з соцмереж

68-річний Олександр Фатєєв, мешканець Херсона, колишній Комишанський селищний голова 9 січня отримав від СБУ заочну підозру в колабораційній діяльності. Під час тимчасової окупації правобережної Херсонщини він очолив так звану «администрацию» селища Комишани і допомагав загарбникам проводити незаконний референдум щодо «виходу» Херсонської області зі складу України.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на текст підозри.

За версією слідства, Олександр Фатєєв, уродженець РФ, колишній селищний голова Комишан Херсонської міської ради не пізніше червня 2022 року добровільно перейшов на бік окупантів і отримав посаду «старости» селища Комишани. Він допомагав російським військовим захоплювати адмінбудівлю місцевого старостату і відбирати оргтехніку, займався російською агітацією і проводив незаконний «референдум» щодо «виходу» Херсонської області зі складу України у вересні 2022 року.

Олександр Фатєєв очолював колишню Комишанську селищну раду з 2003 по 2020 роки. До Херсона він переїхав з Росії у 1990-х роках.

За скоєний злочин Олександру Фатєєву СБУ заочно повідомила про підозру за ч.5 ст.111-1 КК України – колабораційна діяльність. Йому світить від 5 до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Як повідомляв ЦЖР, Івано-Франківський міський суд 29 листопада 2023 року виніс заочний вирок 53-річній Ларисі Лавровій, директорці Микільського закладу дошкільної освіти «Джерельце» Дар’ївської громади Херсонського району, про яку не раз писав ЦЖР. Суд визнав її винною в колабораційній діяльності і засудив на два роки позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади протягом 10 років.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter