Сунак оголосив про 2,5 млрд фунтів військової допомоги для України та підписав із Зеленським угоду про гарантії безпеки на 10 років

Влада
Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак і президент України Володимир Зеленський, Київ, 12.01.2024 Фото: president.gov.ua

Прем’єр Великої Британії Ріші Сунак 12 січня під час візиту до Києва оголосив про великий пакет військової допомоги для України на 2,5 млрд фунтів стерлінгів, а також підписав із президентом Володимиром Зеленським двосторонню угоду про гарантії безпеки, яка діятиме до вступу України в НАТО.

Про це Сунак сказав на спільній прес-конференції із Зеленським, повідомляє видання «Європейська правда».

«Велика Британія анонсує найбільший єдиний пакет допомоги від початку війни – це пакет на 2,5 млрд фунтів стерлінгів», – сказав Сунак.

Він також розповів, що увійде у пакет допомоги.

«Він охоплюватиме додаткове обладнання до ППО, додаткову протитанкову зброю, додаткові ракети дальнього радіуса дії, тисячі снарядів. Також будуть проведені навчання для ще тисяч українських військових», – заявив прем’єр Британії.

Ріші Сунак та Володимир Зеленський підписали двосторонню угоду про гарантії безпеки.

Документ, що має назву «Угода про співробітництво у сфері безпеки між Україною і Сполученим королівством Великої Британії та Північної Ірландії», став першим у сфері безпекових угод на виконання домовленостей, узгоджених під час Вільнюського саміту НАТО між Україною, членами «Групи семи» та державами, що до них приєдналися.

Безпекові зобов’язання Великої Британії за цим документом діятимуть до вступу України в НАТО, повідомив після підписання Зеленський. «Якби такі гарантії були досягнуті у 1991 році, зокрема з Британією, то війна б не почалася», – переконаний він.

Ріші Сунак зі свого боку наголосив, що це «перше з безпекових запевнень, які підписує Україна». Британський прем’єр наголосив, що Британія першою надавала Україні також летальну зброю, танки, далекобійні ракети тощо.

Лідери також повідомили, що в угоді прописаний термін її дії – десять років з можливістю продовження. Однак у разі вступу України в НАТО до закінчення терміну дія безпекових зобов’язань завершиться і буде інкорпорована в систему НАТО.

Сунак також пояснив суть безпекових зобов’язань, передбачених угодою.

«Перше, що загалом робить ця угода – вона формалізує ті безпекові домовленості, які у нас зараз є. Друге – гарантує, що ця підтримка є довгостроковою, щоб Росія розуміла, що ми лишаємося з Україною», – сказав британський прем’єр.

Він пояснив також, що є третій компонент, який запобігає новому нападу після завершення поточної війни. «У разі, якщо Росія знову нападає, ми надамо ту підтримку, яка потрібна Україні, швидку та надійну безпекову підтримку, сучасне озброєння (для захисту) на землі, на морі і в небі, економічну підтримку, а також запровадимо санкції, які матимуть ціну для Росії. Щодо цього є чітке і важливе зобов’язання», – заявив Сунак.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter