Міністри закордонних справ України та Франції провели переговори щодо ППО, оборонної співпраці та вступу України в ЄС і НАТО

Влада

Міністри закордонних справ України та Франції, під час візиту останнього у Київ 13 січня провели двосторонні переговори, присвячені оборонній допомозі та співпраці, а також вступу України в ЄС і НАТО та притягнення РФ до відповідальності.

Кулеба повідомив, що сторони обговорили “подальше постачання систем і ракет для захисту українського неба, а також постачання до України дронів”. Також Париж і Київ торкнулись двосторонньої оборонної співпраці.

“Сьогодні ми домовились, що працюватимемо для створення максимально сприятливих умов для наших оборонних компаній насамперед в юридичній сфері для того, щоб юридичні, фінансові умови взаємодії між ними були максимально сприятливими, і вони змогли виробляти якомога більше зброї”, – додав він.

Ще однією темою переговорів став рух України до ЄС і НАТО. За словами українського міністра, вони з французьким колегою скоординували позиції на саміті Альянсу у Вашингтоні та подальші кроки для початку переговорів про вступ до Євросоюзу.

“Ми домовились про те, що Франція буде підтримувати не просто інтеграцію України в ЄС, а дотримання конкретних строків на цьому шляху”, – пояснив очільник МЗС.

Серед інших тем спілкування Кулеби й Сежурне були питання заморожених активів Росії та створення спецтрибуналу щодо злочину російської агресії.

Новий міністр закордонних справ Франції Стефан Сежурне вранці 13 січня прибув до Києва. У зовнішньополітичному відомстві Франції зазначили, що Сежурне прибув до України “для продовження французьких дипломатичних зусиль там і для підтвердження відданості Франції своїм союзникам і цивільному населенню”.

  • Франція передала Україні далекобійну реактивну систему залпового вогню LRU, вона вже прибула в Україну. Це французька модернізація американської РСЗВ M270.
  • Франція передала Україні дві батареї зенітно-ракетних комплексів Crotale та дві РСЗВ LRU. Крім того, готується передача ЗСУ також 155-мм гаубиць TRF1.