Запорізька ОДА в січні розіграла 70 млн грн на фортифікаціях, але не змогла закупити «зуби дракона»

Влада
Колаж: investigator.org.ua

З початку 2024 року управління капітального будівництва Запорізької облдержадміністрації провело 3 аукціони на загальну суму 70 млн грн із закупівлі колючого дроту і будматеріалів для фортифікаційних споруд. Ще 3 тендери на 200 млн грн зірвалися з різних причин.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань, спираючись на дані порталу держзакупівель Prozorro. 

15 січня 2024 року через відсутність учасників не відбулися торги з придбання будівельних матеріалів для взводно-опорних пунктів для оборони неокупованої частини Запорізької області. За 117 030 982,28 грн планувалося закупити більше 250 різних залізобетонних конструкцій. 

А от аукціон з придбання 45 тисяч протитанкових пірамідок на 88,5 млн грн того ж таки 15 січня відбувся, але його результати скасовано. Причина відміни торгів – службова записка фінансового департаменту, в якій повідомлялось про відсутність коштів. Запорізька ОДА не має такої суми в обласній казні і не отримала призначення з державного бюджету. 

До речі, сам тендер поміж трьох учасників з пропозицією 70,2 млн грн формально виграло ТОВ «АЛД ІНЖИНІРИНГ ТА БУДІВНИЦТВО», яким володіє Олексій Лебедєв, ексдиректор з капбудівництва та інвестицій ПАО «ЗАПОРІЖСТАЛЬ»

Ще одні торги від 15 січня призупинив Антимонопольний комітет через скаргу на дискримінаційні умови замовника. Це придбання майже 50 тис. м кв. армуючої сітки майже на 11 млн грн.

Скаргу до АМКУ на управління капбудівництва ЗОДА надіслало ТОВ «ШЕЛТЕР УКРАЇНА». Фірма 11 грудня брала участь в аналогічній закупівлі, мала пропозицію дешевшу на 1 грн за конкурента (4 198 980,00 грн. при очікуваній вартості 4 835 194,56 грн).

Але УКБ Запорізької облдержадміністрації віддав контракт ПП «ФУНДАМЕНТ-М», бенефіціарами якого є підприємці з окупованого Мелітополя Олена Іванова (50%) та Сергій Біловол (50%), ексдепутат Мелітопольської міської ради від партії «Європейська солідарність». 

15 січня управління капітального будівництва ЗОДА без конкурсу обрало постачальником 135 тис. метрів залізного тросу ПАТ «СТАЛЬКАНАТ». Вартість контракту – 15,76 млн грн.

Акціонерне товариство зареєстроване в грудні 2021 року, бенефіціар – одесит Давід Володимирович Немировський. За повідомленнями місцевих ЗМІ, 2020-го року власнику компанії  тільки виповнилося 18 років. Тож секрет «успіху» – батько юного промисловця, 60-річний Володимир Немировський. Уродженець Кривого Рогу, згодом Немировський переїхав до Одеси, де свого часу став власником заводу «Стальканат», нині окупованого Харцизького заводу «Силур», і зайнявся політикою. В активі Володимира Немировського – депутатство в Одеській міськраді, керівництво обласною організацією «Фронту змін», а також коротке губернаторство в Одесі 2014 року.

Останній тендер минулого понеділка – закупівля 90 тис. метрів колючого дроту та інших дротяних перешкод. За 49 999 900 грн «єгозу» на Запорізький напрямок до 20 березня 2024 року має поставити «Підприємство державної кримінально-виконавчої служби України №55».

Центр журналістських розслідувань нещодавно розповідав, хто і за які кошти будував фортифікаційні укріплення для оборони Запорізької області в 2022 – 2023 роках.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter