13-й пакет санкцій ЄС проти РФ включатиме заборону на імпорт алюмінію

Влада
Фото: Getty Images

Європейський Союз готує 13-й пакет санкцій проти Росії, у якому збирається запровадити ембарго проти російського алюмінію.

Про це пише американське видання Politico.

Так, оскільки процес виплавлення алюмінію потребує величезної кількості електроенергії, санкції проти алюмінію одночасно стануть санкціями проти енергетичного сектору. Країни ЄС хочуть створити додаткові перешкоди для придбання Росією компонентів, які вона не вміє виробляти сама і які їй потрібні для високотехнологічної зброї, таких як керовані ракети.

За словами одного з дипломатів, з якими спілкувалося видання, Євросоюз планує розглянути ембарго ще на низку товарів, але переговори з цього приводу знаходяться на ранній стадії.

Редактор Радіо Свобода в Європі Рікард Йозвяк повідомляє, що Польща, Литва, Латвія та Естонія підготували свої пропозиції, серед яких – запровадження заборони на імпорт зрідженого природного газу.

«Чотири найбільш «яструбині» країни – Естонія, Латвія, Литва та Польща – хочуть запровадити заборону на імпорт зрідженого природного газу та алюмінію, припинення фінансування спільних наукових досліджень, додаткові санкції в авіаційному секторі та дублювання галузевих заходів, застосованих щодо Росії, проти Білорусі», – пише він.

Нагадаємо: 

  • У грудні 2023 року Європейський Союз затвердив 12-й санкційний пакет проти РФ, у який зокрема включені родичі президента РФ Володимира Путіна та експрезидента Дмитра Медведєва. Він також передбачає повну заборону продажу російських алмазів.
  • Санкції проти Росії через анексію Криму з боку США і Євросоюзу були введені в грудні 2014 року. З тих пір вони були значно посилені та продовжуються ЄС щопівроку.