Справу про стеження СБУ за журналістами Bihus.Info розслідуватиме ДБР

Влада

Кримінальне провадження за фактом стеження співробітниками Департаменту захисту національної державності СБУ за журналістами проекту Bihus.Info розслідуватиме Державне бюро розслідувань. Напередодні журналісти Bihus.Info оприлюднили розслідування, в якому ідентифікували працівників ДЗНД, які здійснювали незаконну зйомку та прослуховування.

Про це повідомляє пресслужба Офісу Генпрокурора.

“Офіс Генерального прокурора доручив слідчим Головного слідчого управління ДБР здійснювати досудове розслідування у кримінальному провадженні, розпочатому за заявою представника журналістської редакції Bihus.infо щодо незаконного встановлення та використання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації у приміщенні заміського комплексу на території Київської області (ч. 1 ст. 359 КК України)”, – йдеться в повідомленні.

В Офісі Генпрокурора зазначили, що досудове розслідування у кримінальному провадженні підлягає виключній підслідності Державного бюро розслідувань.

Как ранее заявил глава Службы безопасности Украины Василий Малюк, он “сделает все возможное, чтобы каждое СМИ могло работать в Украине свободно”. 

Как отметил Малюк,  у него “вызывают настоящее возмущение действия отдельных сотрудников Департамента защиты национальной государственности” и он считает такие действия недопустимы,  направил представление на увольнение руководителя ДЗНГ СБУ (Романа Семенченко – ред.), а Президент Украины 31 января подписал соответствующий указ.

Як раніше заявив голова Служби безпеки України Василь Малюк, він “зробить усе можливе, аби кожне ЗМІ могло працювати в Україні вільно”. 

Як зауважив Малюк, у нього “викликають справжнє обурення дії окремих співробітників Департаменту захисту національної державності” і він вважає неприпустимими, тому  направив подання на звільнення керівника ДЗНД СБУ (Романа Семенченка – ред.), а Президент України 31 січня підписав відповідний указ.

У новому відео проєкту розслідувань Bihus.Info йдеться про те, що операція з прослуховування та відеозйомки журналістів велася співробітниками  Департаменту захисту національної державності Служби безпеки України. Розслідувачі  отримали записи камер відеоспостереження заміського комплексу відпочинку та ідентифікували співробітників СБУ, які незаконно встановлювали приховані камери у номерах журналістів.

Нагадаємо, що 16 січня 2024 року низка анонімних ресурсів поширили  відео із записами телефонних розмов та матеріалами з прихованих камер за участі телеоператорів та водія Bihus.Info. За словами співробітників, які є на відео, воно було змонтоване з записів упродовж декількох місяців. Керівник видання Денис Бігус повідомив у зверненні, що команду прослуховували майже рік. А на території комплексу, де проходив тренінг та корпоратив Bihus.Info, невідомі встановили камери в номерах співробітників також із метою стеження.

  • 17 січня в СБУ повідомили, що розслідують незаконне прослуховування та відеозйомку команди Bihus.Info.
  • Ввечері того ж дня представники СБУ приїхали до комплексу і вилучили носії з записами з камер відеоспостереження.