Катерина Тесля, гауляйтерка села Чорнянка на Херсонщині, про яку писав ЦЖР, отримала підозру в колабораційній діяльності

Влада
Катерина Тесля, колаборантка, фото з соцмереж. Стела на в’їзді у село Чорнянка, фото: gostinaya.net

52-річна Катерина Тесля, голова окупаційної адміністрації села Чорнянка Таврійської міської громади Каховського району Херсонщини отримала підозру СБУ в колабораційній діяльності. Першим про її перехід на бік ворога повідомляв ЦЖР. Жінці світить від п’яти до десяти років позбавлення волі і конфіскація майна.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на оприлюднену підозру СБУ.

Слідчі встановили, що Катерина Тесля, мешканка села Чорнянка Таврійської громади Херсонщини не пізніше серпня 2023 року добровільно перейшла на бік ворога і очолила місцеву окупаційну адміністрацію.

«Вона вимагає від людей дотримуватися режиму, встановленого російськими окупантами, веде прийом громадян, видає російські пенсії та інші виплати», – йдеться в тексті підозри.

Першим про перехід Катерини Теслі на бік ворога ще в лютому 2023 року повідомляв ЦЖР.

«Її ніколи в селі не любили, тому її своєю помічницею колись взяв один із депутатів Таврійської міської ради з сусіднього Кам’янського старостату. Катерина Тесля була членкинею виконавчого комітету колишньої Чорнянської сільради. Раніше вона працювала фельдшеркою в сільській амбулаторії, а останнім часом була на пенсії», – розповіли про неї джерела ЦЖР.

Допомагати росіянам формувати окупаційну владу в Чорнянці Катерина Тесля почала ще в червні 2022 року після того як весь апарат старостату відмовився працювати на ворога. Згодом вона почала роздавати так звану російську «матеріальну допомогу», «гуманітарку» і «пенсії».

Згодом Чорнянку окупанти «приєднали» до неіснуючого Каховського муніципального округу. Катерина Тесля також призначена загарбниками депутаткою цього округу від путінської «Единой России».

За скоєний злочин СБУ заочно повідомила їй підозру в колабораційній діяльності за ч.5 ст.111-1 КК України. Жінці світить від 5 до 10 років позбавлення волі і конфіскація майна.

Як повідомляв ЦЖР, в селі Новокам’янка Таврійської міської громади Каховського району на Херсонщині в другому півріччі 2023 року росіяни створили окупаційну адміністрацію. Гауляйтеркою вони призначили нікому тут не відому Тетяну Теслю, яка виявилася невісткою гауляйтерки сусідньої Чорнянки Катерини Теслі, а «комендантом» села представляється Степан Гавій, ветеран АТО.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter