ЄС на рік продовжив санкції проти РФ за окупацію частини території України

Влада
Фото: Sean Gallup/Getty Images

Європейський союз на рік продовжив санкційні обмеження проти Росії за окупацію частини території України. Обмеження діятимуть до 24 лютого 2025 року.

Відповідне рішення опубліковане в Офіційному журналі ЄС.

Рішення було ухвалено в Брюсселі 19 лютого 2024 року і набуло чинності сьогодні, 20 лютого.

«Доти, доки незаконні дії Російської Федерації продовжують порушувати заборону на застосування сили, що є серйозним порушенням міжнародного права, доцільно зберегти в силі всі заходи, запроваджені Союзом, і вжити додаткових, якщо це необхідно. Отже, обмежувальні заходи мають бути продовжені ще на 12 місяців, до 24 лютого 2025 року», – йдеться у заяві.

Рада ЄС запровадила санкції проти Росії 23 лютого 2022 року. 6 жовтня 2022 року у відповідь на незаконну російську окупацію частин Донецької, Херсонської, Луганської та Запорізької областей України Рада ЄС прийняла додаткове рішення, яким розширила географічну сферу дії обмежень на всі непідконтрольні уряду України території.

Нагадаємо: 

  • У грудні 2023 року Європейський Союз затвердив 12-й санкційний пакет проти РФ, у який зокрема включені родичі президента РФ Володимира Путіна та експрезидента Дмитра Медведєва. Він також передбачає повну заборону продажу російських алмазів.
  • Санкції проти Росії через анексію Криму з боку США і Євросоюзу були введені в грудні 2014 року. З тих пір вони були значно посилені та продовжуються ЄС щопівроку.