Отримала підозру колаборантка Євгенія Зайцева, племінниця запорізького гауляйтера Євгена Балицького, яка очолила його пресслужбу

Влада
Євгенія Зайцева (виділена червоним) з сертифікатом освітнього федерального проєкту «Мастерская новых медиа», Ростов-на-Дону, 19.08.2023. Фото з соцмереж

Запорізькі поліцейські повідомили про підозру в колабораційній діяльності Євгенії Зайцевій, колишній депутаткі Мелітопольської міської ради від «Опозиційного блоку». Племінниця запорізького гауляйтера Євгена Балицького очолила «управління» інформації в окупаційній адміністрації та займалася ворожою пропагандою на ТОТ Запорізької області.

Про це повідомляє Відділ комунікації Запорізького главку Нацполіції.

У квітні 2022 року 36-річна Євгенія Зайцева добровільно обійняла посаду «руководителя Управления информации и пресс-службы временно исполняющего обязанности губернатора Запорожской области», яке відповідало за пропаганду на окупованій території.

До повномасштабного вторгнення Росії Зайцева володіла кількома кав’ярнями в Мелітополі та безуспішно двічи балотувалася до міської ради, але в в результаті склала присягу депутата замість однопартійця, який склав повноваження.

Правоохоронці довели, що жінка активно займалась ворожою пропагандою на окупованій території, організовувала заходи політичного характеру та дитячі свята. Свою інформаційну діяльність вона здійснювала із залученням російських медіа та за допомогою соціальних мереж.

30 травня 2022 року Зайцева отримала незначні поранення внаслідок підриву авто, влаштованого українськими партизанами. Після цього колаборантка записувала відеозвернення стосовно вірогідного замаху на її життя, дискредитувала українські ЗМІ та закликала громадян не довіряти опублікованій у них інформації.

Також фігурантка сприяла роботі росіських журналістів, які брали інтерв’ю у мешканців окупованої території про нібито покращення життя після «звільнення» регіону.

Євгенія Зайцева, колаборантка. Фото з соцмереж

Крім того, зрадниця у серпні 2023 року була учасницею освітнього федерального проєкту «Мастерская новых медиа», організованого в Ростові-на-Дону за підтримки уряду росії, про що отримала відповідний сертифікат.

Оперативники управління стратегічних розслідувань в Запорізькій області та працівники слідчого управління ГУ Нацполіції зібрали достатньо доказів протиправної діяльності мешканки Мелітополя та заочно повідомили їй про підозру у вчиненні злочинів, передбачених ч.ч. 5, 6 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає до 12 років позбавлення волі 

Запорізькі поліцейські нагадують, що повідомити про прихильників «руського миру» можна через чат-бот «Воєнні злочини рф у Запорізькій області» за посиланням.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter