Колаборантку Жанну Мельник з Херсона, яка очолила відділ в окупаційному «департаменті праці», заочно засудили на 8 років з конфіскацією майна

Влада
Жанна Мельник, колаборантка. Фото з соцмережі

48-річна Жанна Мельник з Херсона, яка працювала в Фонді соціального страхування України, добровільно перейшла на бік ворога і очолила відділ адресної та соціальної допомоги окупаційного «департаменту праці та соціальної політики» Херсонщини. За скоєний злочин її заочно засудили до 8 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного їй майна.

Про це з посиланням на вирок Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області від 14 лютого повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Суд встановив, що 48-річна Мельник Жанна Володимирівна, уродженка села Пилява Старосинявської громади Хмельницької області, мешканка Херсона, добровільно перейшла на бік ворога. Не пізніше 25 червня 2022 року вона обійняла так звану посаду начальниці відділу адресної та соціальної допомоги окупаційного «департаменту праці та соціальної політики» Херсонщини, що розмістився за адресою: м. Херсон, вул. Потьомкінська, 13А.

«Жанна Мельник сприяла окупаційній владі у незаконному захопленні державної влади в Україні для становлення та легалізації в тимчасово окупованому Херсоні. З серпня 2022 року вона брала участь в інвентаризаційній комісії з передачі комп’ютерної техніки окупаційному управлінню праці та соціальної політики в Скадовському районі Херсонської області», – йдеться у вироку суду.

Жанна Мельник, колаборантка (виділена червоним). Фото: МОСТ

За скоєний злочин Мельник визнано винною в колабораційній діяльності за ч.5 ст.111-1 КК України. Вирок суду – позбавлення волі на строк 8 років з конфіскацією всього належного їй майна. Також її позбавлено права обіймати будь-які керівні посади в органах влади, підприємствах і організаціях усіх форм власності на строк 10 років.

Строк відбування покарання буде рахуватися з моменту її фактичного затримання після набрання вироком суду законної сили.

За даними ЦЖР, до повномасштабної війни Жанна Мельник працювала начальницею відділу організаційної роботи та документообігу Фонду соціального страхування України в Херсоні.

Як повідомляв ЦЖР, 32-річний Віктор Марченко, мешканець села Запоріжжя Рубанівської громади Каховського району Херсонщини підозрюється в державній зраді і колабораційній діяльності. Він працює на ворога головою окупаційної адміністрації села Рубанівка, про що першим повідомляв ЦЖР. За скоєний злочин він може сісти за ґрати довічно, з конфіскацією майна.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter