Нідерланди в рамках військової допомоги передають Україні 22 катери та виділяють €250 млн на закупівлю снарядів

Влада
Надувні катери з жорстким корпусом (RHIB:. Фото: defensie.nl

Уряд Нідерландів виділив новий пакет військової допомоги Україні, в рамках якого передасть ЗСУ швидкісні гумові та броньовані катери у патрульному та бойовому варіантах, а також профінансує на 250 млн євро закупівлю артилерійських снарядів, які Чехія знайшла за кордоном.

Про це повідомляє міністерство оборони Нідерландів.

Як зазначається, Нідерланди передадуть Україні 14 надувних катерів з жорстким корпусом (RHIB), 8 воєнізованих річкових патрульних катерів і бойові катери CB90.

У повідомленні вказується, що катери будуть виділені як із наявних ресурсів міністерства, так і замовлені у промисловості.

«Наша країна також вкладає 250 мільйонів євро в чеську ініціативу щодо замовлення великої кількості артилерійських снарядів для України в короткостроковій перспективі», – додали у Міноборони Нідерландів.

У відомстві нагадали, що з початку грудня 2023 року Нідерланди постачали для ЗСУ різні типи боєприпасів, радіолокаційні системи та індивідуальну зброю, таку як гвинтівки та кулемети. Крім того, Україні були передані польові госпіталі, намети та аксесуари, генератори та численні медичні засоби.

Як повідомлялось, Нідерланди замовили у Чехії для України 9 новітніх самохідних артилерійських установок DITA калібру 155 мм з дальністю стрільби 39 км.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter