15 років з конфіскацією. Полоненого Ігора Боровкова з Донеччини, який воював проти ЗСУ на Херсонщині і Миколаївщині, визнали винним у держзраді

Влада
Будівля Івано-Франківського міського суду та зрадник Ігор Боровков.

Ігор Боровков з Макіївки Донецької області 25 лютого 2022 року добровільно мобілізувався до так званої «ДНР» і воював проти українців на Херсонщині і Миколаївщині. 31 липня 2022 року він потрапив у полон на передовій. 5 березня 2024 року Івано-Франківський міський суд визнав його винним у державній зраді і колабораційній діяльності.

Про це з посиланням на вирок суду повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Судом встановлено, що Боровков Ігор Юрійович, уродженець міста Зугрес, мешканець Макіївки Донецької області 25 лютого 2022 року добровільно мобілізувався до «127 стрілецького полку 1 армійського корпусу народної міліції «ДНР». Він потрапив до взводу вогневої підтримки 2 роти 3 батальйону і служив водієм-радіотелефоністом.

З лютого по липень 2022 року Ігор Боровков воював проти українців у Херсонській і Миколаївській областях. Також він забезпечував безпеку контрольно-пропускних пунктів, перевірку документів цивільних людей з тимчасово окупованих Росією територій.

Після того як Боровкова окупанти відправили воювати на передову на півдні України, 31 липня 2022 року він потрапив в полон ЗСУ.Херсонская область

В суді обвинувачений розкаявся і просив суворо його не карати.

Зрештою, суд визнав його винним у державній зраді і колабораційній діяльності – за ч.2 ст.111 і ч.7 ст.111-1 КК України. Вирок – 15 років позбавлення волі з конфіскацією всього належного йому майна.

Як повідомляв ЦЖР, Галицький районний суд м. Львова 2 листопада 2023 року виніс заочний вирок 20-річному Андрію Лишенку, мешканцю Шахтарська Донецької області. За участь у військових діях на боці ворога на території Херсонщини він отримав 13 років позбавлення волі з конфіскацією всього особистого майна.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter