Демобілізація строковиків в Україні: військовослужбовці будуть звільнені у запас у квітні – травні

Влада

В Україні набув чинності указ президента Володимира Зеленського про звільнення у запас військовослужбовців строкової військової служби.

Згідно з указом, військовослужбовці, строк військової служби яких закінчився під час дії воєнного стану та був продовжений понад установлені строки, будуть звільнені в запас у квітні – травні 2024.

Указ розповсюджується на військових Збройних Сил України, Державної спеціальної служби транспорту та інших утворених відповідно до законів України військових формувань.

Зеленський під час вечірнього звернення пояснив, чому встановили саме такі терміни відправлення в запас.

За його словами, на прохання військового командування потрібно кілька тижнів на підготовчі процедури.

«Зараз на прохання військового командування потрібно кілька тижнів на підготовчі процедури – на заміну людей з погляду оборонних завдань, і з квітня строковики будуть відправлені в запас. Знаю, що частина з них підписали контракт щодо служби в Силах оборони. Я вдячний кожному», — сказав він.

Демобілізовані особи не можуть бути призвані на військову службу під час мобілізації протягом 12 місяців з дня звільнення з військової служби в запас, якщо вони не висловили бажання продовжити військову службу. Тобто призвати на службу їх можуть тільки за власним бажанням.

Водночас президент Володимир Зеленський заявив, що частина строковиків підписали контракт про службу в Силах оборони України, подякувавши кожному з них.

  • Верховна Рада 23 лютого підтримала законопроєкт поданий Володимиром Зеленським про демобілізацію строковиків в Україні. 26 лютого президент підписав указ.