Росія може депортувати з окупованих територій українців, які відмовились брати паспорти РФ – розвідка Британії

Влада
Фото: РИА Новости

У британській розвідці вказують, що з липня 2024 року Росія може депортувати всіх жителів тимчасово окупованих територій (ТОТ) України, хто відмовиться отримати російський паспорт. Таким чином Кремль прагне незворотно інтегрувати загарбані території України до складу РФ.

Про це у щоденному огляді повідомляє Міністерства оборони Великої Британії.

У ньому зазначається, що міністр внутрішніх справ РФ заявив, що зараз близько 2,8 млн жителів тимчасово окупованих територій України отримали паспорти РФ. При цьому Росія надає доступ до послуг у цих регіонах, включно із соціальними послугами та послугами охорони здоров’я, за умови наявності російського паспорта.

«У квітні 2023 року російський президент Володимир Путін видав декрет, згідно з яким ті жителі тимчасово окупованих територій, хто відмовився від отримання російського паспорта, стануть громадянами інших держав або особами без громадянства. Такі особи мають право жити на тимчасово окупованих територіях лише до 1 липня 2024 року. Є реальна можливість, що всі, хто не матиме російських паспортів на тимчасово окупованих територіях, будуть депортовані або їм загрожує арешт», – йдеться в огляді.

Як вважають у британській розвідці, про плани Кремля щодо депортації також свідчить нещодавня риторика заступника голови Ради національної безпеки Росії, експрезидента Дмітрія Медведєва, який вказав, що людей без паспортів РФ можуть відселити з окупованих територій у віддалені райони Росії.

«Кремль проводить невпинну політику русифікації на ТОТ. Черговий указ про військові округи, виданий 26 лютого 2024 року, стверджує, що відтепер ТОТ стане частиною російського Південного військового округу. Кремль прагне зробити інтеграцію ТОТ до складу Російської Федерації незворотною», – вважають аналітики.

Як повідомляв ЦЖР, президент РФ Владімір Путін затвердив «порядок проживання в РФ» для українців з тимчасово окупованих територій Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей України. Цей порядок передбачає «депортацію з Росії» громадян України, які до 1 липня 2024 року відмовляться набувати російське громадянство.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter