У новому пакеті допомоги США – ракети до HIMARS та Stinger

Влада
Українські артилеристи ведуть вогонь з ракетних систем M142 HIMARS на Запорізькому напрямку Фото: Facebook Генштаб ЗСУ

У новому пакеті допомоги Україні США виділяють додаткові ракети для HIMARS, артилерійські снаряди різних калібрів, зенітно-ракетне й протитанкове озброєння, інші боєприпаси, а також засоби для технічного обслуговування. Сполучені Штати 12 березня повідомили, що передають Україні пакет безпекової допомоги на суму 300 мільйонів доларів – перший у 2024 році – на тлі блокування додаткового фінансування в американському Конгресі.

Про це повідомив речник Пентагону генерал Патрік Райдер на брифінгу.

“Цей пакет став 55-м траншем допомоги, який оцінюється в $300 мільйонів та включає можливості для підтримки термінових потреб України в артилерії, протитанковій обороні й ППО. Сьогоднішній пакет хоча й забезпечує термінові можливості для ЗСУ, однак цього далеко недостатньо, і єдиний спосіб задовольнити потреби України на полі бою – щоб Конгрес швидко ухвалив законопроєкт із додатковим фінансуванням”, – йдеться у повідомленні.

Також до пакета входять зенітні ракети Stinger, боєприпаси для HIMARS, 155-мм артснаряди, в тому числі фугасні та касетні, а також 105-мм снаряди.

Новий транш включає 84 протитанкові системи, набої для стрілецької зброї, підривні боєприпаси для ліквідації перешкод та запасні частини для техніки й інше допоміжне обладнання.

Президент України Володимир Зеленський висловив вдячність Сполученим Штатам за рішення про пакет допомоги на 300 млн доларів з терміново необхідною зброєю, кошти на який “знайшлися” через несподівану економію у контрактах.

Зеленський подякував “президенту США Джо Байдену, його адміністрації, Конгресу та американському народу”, акцентувавши, що уся ця зброя вкрай необхідна Україні і на полі бою, і для захисту тилових міст та інфраструктури.

“Ціную виконання наших домовленостей з президентом Байденом. Очікуємо, що Конгрес схвалить додаткове фінансування якнайшвидше, щоб допомогти нам наближати нашу спільну перемогу”, – зазначив Володимир Зеленський.

  • Затримки з наданням країнами Заходу військової допомоги Україні дозволили Росії розпочати наступальні операції відразу на кількох ділянках фронту. Війська РФ намагаються захопити якомога більше українських територій, доки весняне тепло не перетворило землю на болото, а Захід не поновив постачати Україні озброєння у попередніх обсягах.