Олександр Черніков, чиновник-комунальник з Херсона, за державну зраду заочно отримав 15 років позбавлення волі

Влада
Олександр Черніков, колаборант. Фото з соцмереж

62-річний Олександр Черніков, який багато років працював чиновником у Херсоні, визнаний винним у державній зраді і колабораційній діяльності. Його заочно засуджено до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна, окрім житла.

Про це йдеться у вироку Шевченківського районного суду м. Чернівці від 12 березня, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Суд встановив, що 62-річний Черніков Олександр Володимирович, уродженець села Тургенєвка Бахчисарайського району АР Крим, мешканець Херсона, навесні 2022 року добровільно перейшов на бік ворога. Він отримав від росіян посаду начальника відділу технагляду управління ЖКГ окупаційної адміністрації міста Херсон.

«Він діяв задля зміцнення окупаційної влади в Херсоні і вів підривну діяльність проти України», – йдеться у вироку.

Жодних обставин, які б пом’якшували покарання Олександра Чернікова в суді не встановлено. Сам він на судові засідання не з’являвся і нині перебуває у розшуку.

Суд визнав Чернікова винним у державній зраді і колабораційній діяльності за ч.2 ст.111 і ч.5 ст.111-1 КК України. Вирок – 15 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна, яке належить йому на праві особистої власності, окрім житла.

Олександр Черніков, колаборант. Фото з соцмереж

Олександр Черніков доволі відомий в Херсоні. З 2006 по 2010 роки він працював в інспекції з нагляду за станом житлового фонду при управлінні житлового господарства Херсонської міської ради. Потім був директором ПП «Жилсервіс», з 2014 року очолював інспекцію житлово-комунального господарства Херсонської міськради до її ліквідації в 2021 році.

Черніков у 2014 році балотувався самовисуванцем на посаду міського голови Херсона. У 2015 році – балотувався до Херсонської міськради від партії «Наш край», у 2020 році балотувався до Корабельної районної ради Херсона від Блоку Володимира Сальдо.

Як повідомляв ЦЖР, слідчі Бериславського районного відділу Національної поліції встановили, хто був першим головою окупаційної адміністрації села Бургунка Тягинської сільської громади на звільненій правобережній частині Херсонщини. Місцева мешканка Ніна Наконечна встигла побути на цій «посаді» менше двох місяців, але за це вона може сісти на 10 років за ґрати з конфіскацією майна.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter