Ніна Наконечна, перша гауляйтерка села Бургунка на Херсонщині, отримала підозру від Нацполіції

Південь
Ніна Наконечна, колаборантка
Ніна Наконечна, колаборантка

Слідчі Бериславського районного відділу Національної поліції встановили, хто був першим головою окупаційної адміністрації села Бургунка Тягинської сільської громади на звільненій правобережній частині Херсонщини. Місцева мешканка Ніна Наконечна встигла побути на цій «посаді» менше двох місяців, але за це вона може сісти на 10 років за ґрати з конфіскацією майна.

Про це з посиланням на оприлюднену їй підозру в колабораційній діяльності повідомляє Центр журналістських розслідувань.

Слідчі встановили, що 54-річна Наконечна Ніна Леонідівна, ще навесні 2022 року добровільно перейшла на бік ворога. Вона працювала головою окупаційної адміністрації рідного села Бургунка Тягинської громади Бериславського району з кінця квітня по початок червня 2022 року. 

Ніна Наконечна виявилась такою нездарою, що навіть окупанти не захотіли терпіти її на посаді гауляйтерки і замінили її на 45-річного Сергія Щербину, ексдепутата Бургунської сільської ради від Партії регіонів. 

Сама ж Наконечна після звільнення з «посади» короткий час попрацювала в одному з віджатих окупантами магазинів, а потім втекла до Росії.

За скоєний нею злочин Національна поліція України повідомила Ніні Наконечній підозру в колабораційній діяльності за ч. 5 ст. 111-1 КК України. Їй світить від 5 до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

  • Як повідомляв ЦЖР, Віктора Семка, мешканця села Трифонівка Великоолександрівської громади Бериславського району затримали ще в грудні 2022 року за участь у проведенні незаконного референдуму з «приєднання» Херсонщини до РФ. У суді він намагався пояснити, що діяв під примусом: нібито окупанти незадовго до цього кинули його на підвал, побили і погрозами змусили ходити по селу зі скринькою для голосування. Однак суд йому не повірив і відправив за ґрати на 7 років, але без конфіскації майна.