Рада закликала світ засудити російські «вибори» на окупованих територіях і посилити санкції проти РФ

Влада
Верховна Рада України Фото: investigator.org.ua

Верховна Рада звернулася до урядів та парламентів іноземних держав, міжнародних організацій, парламентських асамблей у зв’язку з проведенням Росією «президентських виборів» на тимчасово окупованій території України.

За проєкт постанови №11078 з відповідним зверненням 14 березня проголосували 282 парламентарів, повідомив народний депутат з фракції «Голос» Ярослав Железняк у Telegram.

Українські парламентарії закликали міжнародних партнерів засудити дії Російської Федерації з організації та проведення так званих «президентських виборів» на тимчасово окупованій території України.

Також депутати наголосили на важливості протидії спробам РФ залучити міжнародних спостерігачів для легітимізації так званих «президентських виборів» на тимчасово окупованій території.

Крім того, ВР закликала посилити санкційний тиск на Росію та застосувати або посилити персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) стосовно посадових осіб і громадян РФ, причетних до організації та проведення незаконних «президентських виборів» на тимчасово окупованій території України.

У зверненні міститься і заклик до консолідації зусиль усіх партнерів України для збільшення допомоги Силам безпеки та оборони України шляхом надання необхідної військової допомоги для посилення її оборонних спроможностей та сприяння відновленню територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаного державного кордону.

Крім того, українські парламентарії закликають партнерів узяти активну участь у реалізації Формули миру президента України Володимира Зеленського та в установчому Глобальному саміті миру.

15-17 березня у Росії проводитимуть президентські вибори. Центральна виборча комісія РФ ухвалила рішення, що голосування на «виборах президента Росії» відбудеться також на тимчасово окупованих територіях України.

Як повідомлялось, у британській розвідці вважають, що Росія фальсифікуватиме «вибори» та залякуватиме виборців на тимчасово окупованих українських територіях, щоб забезпечити перемогу президента РФ Володимира Путіна та створити враження «легітимності» вторгнення в Україну.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter