Верховна Рада прийняла постанову про здійснення повноважень Запорізької обласної ради військовою адміністрацією

Влада
Сесійна зала Запорізької обласної ради під час позачергової сесії, яка мала відбутися в липні 2023 року. Фото. Суспільне
Сесійна зала Запорізької обласної ради під час позачергової сесії, яка мала відбутися в липні 2023 року. Фото. Суспільне

Верховна Рада України прийняла постанову про здійснення Запорізькою обласною військовою адміністрацією повноважень, передбачених законом про правовий режим воєнного стану. Після підписання цього документу президентом військова адміністрація перебере повноваження обласної ради.

Про це пише Центр журналістських розслідувань з посиланням на повідомлення політиків.

Народні депутати 236 голосами “за” ухвалили рішення про про здійснення Запорізькою обласною військовою адміністрацією, начальником Запорізької обласної військової адміністрації повноважень, передбачених частиною третьою статті 10 та частиною третьою статті 15 Закону України “Про правовий режим воєнного стану”. 

Цим рішенням повноваження обласних депутатів передаються військовій адміністрації та її очільнику, яким з лютого 2024 року є Іван Федоров. 

У своєму Телеграм-каналі голова ЗОВА прокоментував ситуацію. За його словами, з 2022 року у ЗОВА і так залишалися обмежені самоврядні повноваження – прийняття управлінських рішень щодо близько 150 обласних підприємств, установ та закладів, а також питання комунальної власності та будівництва. 

“Попри це, обласна рада за два роки війни не ухвалила жодного питання життєдіяльності області. Голова обласної ради п’ять разів скликала сесії, але деякі депутати не мали бажання працювати. Наслідки цього вкрай негативні. Декілька сотен невирішених питань. Заморожені інвестиції з боку міжнародних партнерів. Трудові колективи без керівників. Проблеми з евакуйованими обласними закладами. Відсьогодні та до кінця воєнного стану цими питаннями буде опікуватися Запорізька обласна військова адміністрація”, – написав Федоров.  

У Верховній Раді не голосували за цю Постанову депутати “Європейської солідарності”.

“Цим рішенням створюється прецедент розпуску місцевих рад на територіях, які не були окуповані, і передача їх повноважень ВЦА. Це удар по самоврядуванню. Проблема в Запоріжжі дійсно існує, обласна рада не може зібратися вже 2 роки. Але треба припинити повноваження колаборантів і корупціонерів в Запорізькій облраді і перезавантажити її роботу за рахунок нових доброчесних депутатів… Бачимо великі загрози для децентралізації в подібних рішеннях”, – написала депутатка Ірина Геращенко у Фейсбук.

За заявами Федорова, апарат обласної ради продовжуватиме працювати. 

ЦЖР повідомляв, що після того, як Постанова була винесена на розгляд ВР,  депутати Запорізької обласної ради намагалися зібрати підписи для того, щоб ініціювати засідання сесії, проте, очевидно, набрати третину від загального складу ради їм не вдалося.