Запорізька ОВА хоче перебрати повноваження обласної ради, яка два роки не може зібрати засідання

Влада
Сесійна зала Запорізької обласної ради під час позачергової сесії, яка мала відбутися в липні 2023 року. Фото. Суспільне
Сесійна зала Запорізької обласної ради під час позачергової сесії, яка мала відбутися в липні 2023 року. Фото. Суспільне

На найближче засідання Верховної Ради України має бути винесене рішення про передачу повноважень Запорізької обласної ради, яка жодного разу з березня 2022 року не зібралися на засідання, Запорізькій обласній військовій адміністрації. З таким рішенням згодні не всі депутати.

У Верховній Раді зареєстрований Проект Постанови про здійснення Запорізькою обласною військовою адміністрацією, начальником Запорізької обласної військової адміністрації повноважень, передбачених частиною третьою статті 10 та частиною третьою статті 15 Закону України “Про правовий режим воєнного стану”.

Він передбачає передачу повноважень Запорізької облради на час воєнного стану плюс 30 днів після його завершення Запорізькій обласній військовій адміністрації.

Документ поданий до ВР 17 березня 2023 року. А переданий на розгляд рік потому –  в березні 2024-го.

В Рекомендації комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, підписаному Головою комітету Олександром Завітневичем, зазначена причина передачі повноважень – непроведення сесій обласної ради.

“Запорізька обласна військова адміністрація порушила перед президентом України питання щодо надання їй повноважень, передбачених Законом України про правовий режим воєнного стану, оскільки вирішення ряду питань не вбачається можливим внаслідок непроведення сесій обласної ради. Насамперед, це стосується питань управління об’єктами спільної власності територіальних громад, функціонування комунальних закладів і установ, що мають вирішуватися виключно на пленарних засіданнях обласної ради”, – сказано в рекомендації комітету.

У відповіді на запит ЦЖР голова Запорізької обласної ради Олена Жук повідомила, що остання – позачергова – сесія ради була проведена у березні 2022 року.

“Розпорядженнями голови обласної ради позачергова сесія скликалася п’ять разів, проте через відсутність більшості депутатів від загального складу ради пленарні засідання не були повноважними і це не дозволило розпочати сесійну роботу”, – сказано у відповіді на запит.

З лютого 2024 року Запорізьку обласну військову адміністрацію очолює Іван Федоров. Він в своєму Телеграм-каналі коментував можливу передачу повноважень облради обласній військовій адміністрації: 

“Впевнений, що передача повноважень дозволить вирішити нагальні безпекові питання та прийняти важливі рішення щодо освіти, охорони здоров’я, соціального захисту у закладах, підпорядкованих обласній раді”, – сказано в повідомленні.

Також очільник ЗОВА підкреслив, що про розпуск обласної ради не йдеться: на період воєнного стану в Україні та протягом 30 діб після його скасування Запорізька обласна військова адміністрація здійснюватиме також повноваження Запорізької обласної ради.

В свою чергу, депутат Запорізької обласної ради Аскад Ашурбеков публічно виступив з закликами до парламенту не передавати повноваження ЗОВА. Він записав відеозвернення до нардепів і розмістив його на своїй сторінці в Фейсбук.

“Звертаюсь до вас від імені групи депутатів Запорізької обласної ради з проханням не допустити фактичне руйнування найвищого представницького органу регіону.

Просимо в середу, 20 березня, не голосувати за Постанову про передачу Запорізькій обласній військовій адміністрації повноважень Запорізької обласної ради! Від вашої позиції буде залежати, чи буде держава стояти на принципах баланса влади та розвитку місцевого самоврядування”, – сказано в зверненні. 

В коментарі ЦЖР Аскад Ашурбеков пояснив, чому не вважає передачу повноважень ЗОВА правильним рішенням. На його думку це порушить баланс влади

“Одна з головних задач обласної ради, яку ми виконували і без проведення сесійних засідань, – це  управління комунальними підприємствами, як є спільною власністю мешканців громад Запорізької області. Мешканці обрали депутатів і делегували їм повноваження, в тому числі управляти цією власністю. Постановою неможливо відібрати повноваження, надані нам громадянами. Депутати також винні в ситуації, але через вину окремих людей ми не можемо поставити хрест на демократичному інституті”, – говорить депутат.

Аскад Ашурбеков вважає, що якщо голова обласної ради не скликає сесію, то це має зробити голова ЗОВА. Але оскільки такого розпорядження станом на 19 березня не підписано, то депутати самі збирають підписи для скликання чергової сесії обласної ради. Згідно ст.47 Закону України “Про місцеве самоврядування”, це можна зробити за пропозицією не менш як однієї третини депутатів від загального складу обласної ради.