За депортацію дітей з Миколаївщини зрадникам з Херсона Георгію Тамбовцеву і Євгенії Чернишовій СБУ повідомила підозру

Влада
Колаборанти Євгенія Чернишова та Георгій Тамбовцев. Фото з соцмереж

Євгенія Чернишова, окупаційна «ректорка» Херсонського державного аграрно-економічного університету і Георгій Тамбовцев, заступник начальника окупаційного департаменту молоді та спорту Херсонщини причетні до незаконної депортації дітей з тимчасово окупованого села Новопетрівка Миколаївської області в 2022 році. Обом зрадникам повідомили підозри в порушенні законів та звичаїв війни. Їм світить від 8 до 12 років позбавлення волі.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на оприлюднені підозри.

Слідчі встановили, що до депортації дітей з Миколаївщини причетні 41-річна Чернишова Євгенія Олегівна, окупаційна «ректорка» Херсонського державного аграрно-економічного університету і 36-річний Тамбовцев Георгій Анатолійович, заступник начальника окупаційного департаменту молоді та спорту Херсонщини.

В другій половині березня 2022 року до Новопетрівської спеціальної школи Баштанського району Миколаївської області приїхало четверо військових окупаційної армії РФ. Вони намагались встановити кількість дітей в цьому закладі.

В квітні 2022 року окупанти неодноразово вдиралися до цієї школи і наполягали на вивезенні дітей до незаконно анексованого Криму або РФ. Директорка школи Наталія Луцик навідріз відмовилася виконувати злочинні вказівки загарбників і шукала спосіб вивезти дітей з окупації на безпечну, підконтрольну Україні територію.

Про це дізналися окупанти і 11 липня 2022 року знову вдерлися до Новопетрівської спеціальної школи. Очолював групу російських військових чоловік з позивним «Каха». Вони незаконно допитали директорку закладу і погрожували їй розправою. 

14 липня 2022 року «Каха» у супроводі 20 військових РФ знову вдерлися до спецшколи і наказали колективу закладу готуватися до депортації дітей. Через тиск і погрози директорка школи опір не чинила, але попросила більше часу на збір речей і документів дітей. Їй дали добу і залишили в школі чотирьох озброєних військових армії-окупанта.

Наступного дня до школи знову приїхав «Каха», в супроводі російських військових посадили 15 дітей у чотири машини та вивезли їх. Побоюючись за своїх вихованців директорка Наталія Луцик разом зі своїм цивільним чоловіком наполягли на тому, щоб супроводжувати їх.

Слідчі СБУ встановили, що жодних підстав для насильницького вивезення дітей з Новопетрівки не існувало.

Дітей привезли до раніше захопленого окупантами і незаконно зареєстрованому в російській юрисдикції Центрі соціально-психологічної реабілітації дітей в селі Степанівка Херсонської міської громади.

Георгій Тамбовцев, колаборант. Фото: evocation

19 жовтня 2022 року колаборант Георгій Тамбовцев зателефонував директору закладу в Степанівці і спитав про кількість дітей. Він наказав за дві години зібрати їх для примусового вивезення в невідомому напрямку.

Згодом до закладу в Степанівці вдерлася колаборантка Євгенія Чернишова. Вона знову наказала директорці Новопетрівської спеціальної школи Наталії Луцик і директору Центру соціально-психологічної реабілітації збирати дітей. В разі незгоди вона погрожувала викликати російських військових і вчинити розправу над ними.

Євгенія Чернишова, колаборантка. Фото з соцмережі

Попри те, що жодних підстав для незаконного вивезення дітей зі Степанівки знову не було, 15 вихованців Новопетрівської спецшколи силою відвезли до річкового вокзалу Херсона, у супроводі озброєних військових РФ посадили в човен і переправили на лівий берег області, до м. Олешки. Там дітей посадили на автобус і вивезли до Джанкою АР Крим.

20 жовтня депортованих дітей зустріли і перевірили працівники МНС Росії. Невдовзі їх наказали вивозити до російської Анапи потягом, де їх розмістили в санаторії «Перлина Росії».

До 15 листопада 2022 року діти з Миколаївщини перебували в Анапі, де їм забороняли розмовляти рідною мовою і використовувати символіку своєї Батьківщини. Натомість їх щоранку примушували співати гімн Росії і нав’язували проросійські погляди.

17 листопада 2022 року дітей за допомогою благодійників вивезли до столиці Грузії, де вони перебувають досі під захистом організації TEMI Charitable Union.

За причетність до цього злочину Георгію Тамбовцеву і Євгенії Чернишовій повідомлено підозру за порушення законів та звичаїв війни. Їм світить від 8 до 12 років позбавлення волі.

Рік тому Євгенії Чернишовій СБУ вже повідомила підозру в пособництві державі-агресору.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter